La Fàbrica, a més d’activitats de lleure, aposta per oferir un espai segur de salut mental i LGTBIQ+
L’octubre del 2021 es va posar en marxa La Fàbrica (c. Portugal, 2) , l’equipament juvenil de referència de Castellar. “Som un punt de referència per als joves de Castellar, tant d’entrada com de sortida. Recollim propostes però també molèsties que puguin tenir. Els escoltem i estem amb ells dia a dia. A partir de les propostes, de tot allò que ens diuen, generem activitats i projectes, i responem a aquestes necessitats”, explica Aina Saurí, coordinadora de La Fàbrica.
Quant al full de ruta de l’equipament, la coordinadora concreta que segueixen els objectius del Pla Local de Joventut, com per exemple “l’acompanyament en l’emancipació, la participació activa al municipi o la transformació social”. Tot i que aquest any La Fàbrica bufarà quatre espelmes, l’origen del projecte es remunta més d’una dècada abans, amb el Punt Jove de Castellar que organitzava activitats culturals. “Hem passat per moltes etapes i ara tenim un lloc físic. El que no ha canviat és que sempre hem estat allà i les ganes i la participació dels joves”, apunta.
Actualment, formen part de la comunitat de La Fàbrica una vintena de persones, comptant els usuaris i l’equip de coordinadors i la dinamitzadora. “Són els usuaris habituals, però també hi ha joves que venen de manera puntual a passar la tarda, i també hi establim un vincle”.
Quant a la programació de l’equipament és força variada: des d’activitats esportives, trobades per jugar a videojocs, cursos de teatre musical o tallers de DJ, sortides culturals i lúdiques, o la participació a les rues de Carnaval, la cavalcada, la programació del 25N amb una exposició o l’elaboració del Túnel del Terror.
Una de les joies de La Fàbrica són els dos bucs d’assaig de què disposa, nous de trinca. “S’adrecen al públic de La Fàbrica, de 12 a 29 anys. Estan insonoritzats, disposen de bateria i d’equip de so, i també d’un piano. S’utilitzen poc però estan molt ben equipats, i a més són gratuïts”, remarca Saurí.
Un altre dels puntals de La Fàbrica són les activitats de sensibilització en l’àmbit de la salut mental, feminisme o el col·lectiu LGTBIQ+. “Intentem treballar aquestes qüestions tot l’any i no només en dates assenyalades, durant un dia”, subratlla. De fet, treballen en col·laboració amb el servei municipal Apropa’t, “per organitzar activitats relacionades amb la salut mental, una de les qüestions que sorgeix sovint en les converses amb els joves”. D’altra banda, també acullen les trobades mensuals d’un grup LGTBQ+. “El definim com un espai segur. Elles trien què volen fer. Veiem pel·lícules que proposen i les comentem, també club de lectura”. I afegeix que “els joves necessiten crear comunitat, un espai segur on compartir totes les coses que et passen quan ets adolescent, que no són poques, i són molt intenses”.
La coordinadora reconeix que una de les assignatures pendents és establir més sinergies amb les entitats de Castellar, i també donar-se a conèixer a un públic més ampli.