Aquesta setmana al ple de Castellar Decidim Castellar vam tornar a exposar el problema territorial al poble, de fet, a tall d’exemple, fa pocs anys es va construir el polígon de Can Bages i es va malmetre bon tros del nostre territori amb la construcció del gasoducte Espanya -França, que per cert avui dia es troba en qüestió per l’informe encarregat de la Comissió Europea i realitzat per la consultora finlandesa Pöyr que diu que aquest Gasoeducte no és sostenible econòmicament, sense necessitat de cap pla o eina urbanística.
El PSC afirma que el pla era per millorar les relacions amb el riu Ripoll i resulta que això s’ha relegat a un pla Especial, si no ens equivoquem. A més en aquest Pla no s’aborda la problemàtica dels assentaments il·legals del Rieral i la recuperació d’aquesta zona, i la zona del molí de Can Barba. Aquesta Pla tampoc aporta cap element nou o rellevant pel que fa a la millora i la gestió dels espais lliures com zones no urbanitzables, agrícoles, ramaderes, d’horta i de gestió forestal. La revisió del POUM havia de servir també per afavorir les activitats econòmiques, per atreure noves formes d’ocupació però no es preveuen ni s’estudien les potencialitats de l’agricultura, l’horta i la ramaderia en el nostre entorn com un motor econòmic de futur. Encara menys es planteja el futur del polígon de Can Bages. Tampoc proposa res al respecte de la degradació que pateix el polígon de Can Carner. En el sentit més irònic, un ÈXIT de POUM
En el tema de l’habitatge, des de Decidim Castellar no creiem que les accions i modificacions proposades en aquesta revisió, permetin donar resposta a les noves necessitats dels castellarencs, als joves que pretenen independitzar-se, als nous models de família, més reduïdes, monoparentals, als nostres vilatans més grans.
Pel que fa a mobilitat, la revisió no resol el problema de l’entrada de Castellar a través de la carretera de Terrassa i Sant Llorenç, no preveu tampoc, alternatives a l’arribada del tren a Castellar. Nosaltres vam fer una proposta i encara no sabem si ha estat traslladada a la Generalitat
Què passa amb les urbanitzacions? el seu grau d’ocupació és extremadament baix, tenen un cost molt elevat pel municipi, i el POUM no hi fa res al respecte. Pel que fa als equipaments, no preveu on podem ubicar una futura biblioteca, l’Espai Tolrà segueix sent un gran equipament sense cap mena de qualificació, ni projecte, ni futur. La piscina descoberta seguirà sent insuficient, l’ambulatori no tenim per on ampliar-lo. Entenem que aquest POUM no té prou justificació.
El PSC diu en la proposta de Modificació puntual núm. 1 del POUM que els plans d’ordenació tenen vigència indefinida, i que, en exercici del “ius variandi”, l’Administració, quan les circumstàncies li demanin, pot procedir a la seva modificació. També diuen que les propostes de modificació d’una figura del planejament urbanístic han de justificar la necessitat de la iniciativa, i l’oportunitat i la conveniència en relació amb els interessos públics i privats concurrents. Doncs bé, Decidim considera que aquests pressupòsits no concorren, i per tant no està prou justificada ni ponderada la necessitat del nou POUM ja aprovat, però que nosaltres vam votar en contra. I si al final la justificació per la revisió del Pla d’Ordenació era la incorporació de nova normativa, no sembla motiu suficient per un procés tan llarg, costós econòmicament i poc substancial.
Tampoc volem oblidar la insuficiència dels sistema de participació de la ciutadania en aquesta revisió i, la manca també d’incorporació de les seves propostes.