13/12/2024 Opinió
Riscos en els sistemes democràtics (I)
Josep Simon

La paraula democràcia procedeix de les paraules gregues demos, que significà ‘ciutadà’ i kratos, que significa ‘poder o govern’. En la seva forma més bàsica, la democràcia és un sistema de govern en què el poder polític resideix al poble, i que es basa en principis fonamentals amb la igualtat de dret o la llibertat d’expressió.
Per donar una visió d’algunes dades disponibles per avaluar objectivament, la situació de les democràcies en el món ens podem servir de l’índex de democràcia, que és un informe anual de The Economist Intelligence Unit, una unitat de recerca i anàlisis del grup editorial britànic The Economist Group.
Aquest índex avalua l’estat de la democràcia de 167 països de tot el món i puntua del 0 al 10 cada estat en cinc categories: procés electoral, pluralisme polític, funcionament del govern, participació política, cultura política i llibertats civils.
Als resultats de l’índex democràtic del 2023 surten algunes conclusions prou interessants per a la reflexió:
- Només el 7,8% de la població mundial viu en una “democràcia plena”. A l’altre extrem trobem que el 39,4% viu en un règim autoritari, com la Xina, l’Afganistan, Cuba …
- Els primers deu països més democràtics del món són: Noruega, Nova Zelanda, Islàndia, Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, Suïssa, els Països Baixos i Taiwan.
- En l’informe surten 59 països que van ser classificats com a autoritaris.
- Espanya està en la posició 23, igualada a punts amb França, i els Estats Units són a la posició 29.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris