Una altra organització mundial que es dedica a recavar informació i generar informes sobre la quantitat i qualitat de les democràcies del món és IDEA (Institut Internacional per la Democràcia i l’Assistència Electoral), una organització no governamental integrada per 36 països, que a l’informe de l’any 2023 donava aquestes conclusions:
- Estem en el període més llarg de declivi democràtic dels darrers anys.
- Per sisè any consecutiu es comprova que hi ha més països on la democràcia declina que no pas on millora.
- Europa és l’àrea del planeta on els estàndards democràtics són més sòlids. I valora positivament que la bretxa entre les democràcies de qualitat del nord d’Europa i els països, sobretot de l’Est, es vagi reduint.
- L’efecte contagi de països que es consideren no democràtics com l’Azerbaidjan, Bielorússia, Rússia i Turquia i els seus efectes desestabilitzadors sobre la regió Europea democràtica.
- A banda de fenòmens com la inflació, el canvi climàtic o les crisis econòmiques, la pressió que exerceix la guerra d’Ucraïna sobre les democràcies genera efectes que n’erosionen les institucions i els processos que les conformen.
- Països més rellevants de declivi democràtic en els darrers sis anys són Hongria, Polònia, Turquia, els Estats Units i Israel. En tots es veu un perfil de líders que l’atorga la capacitat de parlar en món i amb l’autoritat dels seus pobles.
- El 2022 s’ha vist deteriorar-se democràcies de qualitat com Àustria, Luxemburg, els Països Baixos, Portugal i el Regne Unit.
Amb tota aquesta informació contrastada i objectiva de què disposem i amb la percepció personal dels ciutadans en el dia a dia, a Europa i la resta del món, en la successió d’esdeveniments amb la mateixa impremta d’autoritarisme, sectarisme i líders autoritaris i excloents, cal que comencem a valorar de forma més clara i prioritària quins són realment els principis bàsics, irrenunciables i innegociables que les societats democràtiques hem de defensar de forma contundent, cal tenir molt presents les terribles conseqüències de la Segona Guerra Mundial, iniciada per l’autoritari ideòleg nazi Adolf Hitler, i les seves ànsies de poder imperialista i idees xenòfobes i racistes.
Davant de totes aquestes tendències i moviments ideològics d’extrema dreta, que es van produint en els darrers anys, els ciutadans de les democràcies europees i mundials hem de tenir molt clar quines són les prioritats inqüestionables a l’hora d’escollir els nostres representants parlamentaris i polítics.
El dret de vot dels ciutadans en democràcia, cal exercir-lo de manera responsable, cap a partits polítics amb principis democràtics inqüestionables.
Cal tenir presents i defensar, en tot moment, aquests principis democràtics en cadascuna de les nostres decisions personals i polítiques.
Cal saber diferenciar i separar els partits, agrupacions, moviments polítics o civils, que promouen idees extremistes i excloents, de l’extrema dreta, ultradreta i extrema esquerra o altres idees no democràtiques.
Des de qualsevol àmbit de les institucions públiques i de govern, cal promoure accions de conscienciació de la ciutadania amb valors democràtics i de la democràcia, i de la importància de defensar-los i millorar-los, per fer una democràcia de major qualitat. Les democràcies es defensen respectant les seves normes i al mateix temps exercint plenament totes les eines que el sistema atorga als ciutadans.