17/11/2023 Opinió
Recuperem part de la nostra identitat col·lectiva
Ignasi Giménez

Estudiar i conèixer la nostra història local és fonamental per la creació de la nostra identitat col·lectiva. Per aquesta raó és tan important la tasca que s’ha realitzat els darrers mesos per inventariar i arxivar degudament més de 700 caixes de documents provinents del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història.
Tota aquesta documentació, convenientment tractada per una empresa especialitzada que ha fet un treball magnífic, està ara a l’abast dels estudiosos i historiadors a les dependències de l’Arxiu Municipal del carrer Major. Gràcies a aquesta feina s’unifica dins un únic espai tota la documentació, facilitant d’aquesta manera el seu accés.
El contingut, convenientment inventariat, procedeix de 45 fons i col·leccions diferenciades amb documents datats entre els anys 1450 i 2020. Destaca, per exemple, els fons patrimonials de Can Juliana, amb dates que abasten des del 1450 fins al 1999, i altres fons patrimonials diversos que també compten amb documentació a partir del segle XV.
Cal esmentar també els fons d’una quinzena d’entitats de la vila amb dates des de mitjans del segle XIX. Algunes d’aquestes associacions encara existeixen, mentre que altres ja han desaparegut, com és el cas de l’Ateneu Castellarenc.
Són rellevants així mateix els fons de l’Ajuntament de Castellar del Vallès (amb dates compreses entre 1850 i 2018), de la Parròquia de Sant Esteve (1879-1997), d’empreses (1813-2018), i fons personals i familiars (1698-2020).
A més d’això, hi ha els fons fotogràfics procedents de Jordi Garròs (1974-2005), Josep Farré (1929-2012), i altres fons fotogràfics de diverses donacions, a més de documentació procedent de l’hemeroteca general i de Castellar, la biblioteca i col·leccions d’impresos, entre d’altres. 
Ha estat una tasca magnífica que ens permet rescatar i posar en valor part del nostre patrimoni cultural i historiogràfic i per la qual cal felicitar a tots els participants.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris