11/10/2024 Opinió
Pressupost 2025 en observació
Dolors Ruiz

El pressupost municipal  2025 s’aprovarà al ple de dimarts vinent. Amb una suma total de 38,5 milions d’euros que, com ha passat en anys anteriors,  no es gastarà completament i una part dels nostres impostos en comptes de millorar el nostre dia a dia aniran a parar al romanent.
El 2025 els castellarencs notarem a la nostra butxaca l’impacte de l’augment d’impostos municipals, dels preus públics i de les taxes que no s’aplicaran de manera justa. Perquè no es tindran en compte aspectes com qui no recicla bé paga més.
La tasca d’analitzar el pressupost no és fàcil. Sovint, els números no detallen amb claredat com s’utilitzaran exactament els diners de cada partida pressupostària. Cosa que complica entendre quin serà l’impacte real sobre el benestar dels ciutadans de Castellar, ja siguin del nucli urbà, de Sant Feliu o de les urbanitzacions. 
El grup d’ERC vam presentar a principis de setembre més de quaranta propostes a l’equip de govern per incloure al pressupost que afectaven a diferents regidories. Algunes han estat acceptades, mentre que d’altres han requerit més dies de negociació. Per exemple, la reparació del terra de la plaça Major, a la zona del Casal de Gent Gran, era inicialment un projecte que volien ajornar fins al 2026, però finalment hi ha un compromís verbal de fer una actuació prèvia que sortirà de la partida de manteniment.  No hi ha data ni import, només compromís verbal.
Davant d’un pressupost tan elevat, ens preguntem si realment s’estan considerant les necessitats reals del municipi. Si hi ha garantia que els recursos es gestionaran de manera eficient i es distribuiran amb coherència per fomentar el benestar social, l’economia local i la sostenibilitat ambiental. Si es dedicaran prou recursos a les entitats locals, culturals, esportives i socials que són essencials per al dinamisme del municipi. I si les infraestructures s’adaptaran al creixement constant del nostre poble que ja s’apropa als 26.000 habitants.
L’experiència ens demana vetllar per no repetir episodis com la pèrdua de la subvenció per millorar la plaça Miranda, uns diners que mai es van aprofitar. I prioritzar manteniment dels equipaments municipals per evitar casos com la reparació tardana de la piscina de Sige. Errors que tenen un cost, tant econòmic com social, evitables amb un estudi d’usos i estat d’equipaments municipals i també amb auditories.
Per aprovar el pressupost municipal està clar que cal anar més enllà dels números. 
En el nostre cas el pressupost 2025 està en observació. Valorarem si es vetlla per la innovació, la transició energètica, la gestió sostenible dels recursos...  Si no inclou aquestes prioritats estarem perdent la oportunitat d’afrontar les necessitats i els reptes presents i sobretot de preparar el municipi pel futur,  garantint una gestió eficient dels recursos i un compromís ferm amb el benestar de tots els ciutadans del municipi, de Sant Feliu i de les urbanitzacions. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris