Aquesta setmana s’han votat a la Comissió d’Hisenda del Congrés les esmenes del paquet de rebaixes fiscals per a Catalunya que Junts va pactar amb el PSOE. Són rebaixes fiscals que ajuden les empreses catalanes, els mutualistes, els clubs esportius, etc. Les mesures són: rebaixar la pressió fiscal que pateixen les pimes i microempreses de Catalunya amb un estalvi de 2.500 milions d’euros en els propers 5 anys i, entre 600-700 milions d’euros a partir del 2030. Les cooperatives també se’n beneficiaran, amb una reducció del 20 al 17%.
Protegir el sector industrial català garantint la inversió de les energètiques de 1.100 milions a Catalunya, i evitar la recentralització de competències, amb l’eliminació de l’impost energètic que evita l’augment de la tarifa elèctrica, del preu del gas natural, del gasoil i la gasolina, tarifes que impacten directament a la butxaca dels catalans i catalanes.
Retirada de l’impost als mutualistes que incrementava un 8% les quotes (2,7 milions de catalans i catalanes afectats).
Bonificar fiscalment les empreses que reinverteixin part dels seus beneficis en la seva mateixa empresa, reinversió que crea nous llocs de treball, i s’augmentaran les bonificacions. Mesures en benefici de les persones:
Les persones amb incapacitat permanent absoluta o de gran invalidesa que trobin un lloc de treball no perdran la prestació –com passa actualment–, sinó que se’ls suspendrà temporalment, i en cas de perdre el lloc de feina, els serà reactivada.
S’estableix una bonificació del 100% de la cotització social dels entrenadors i entrenadores, i monitors i monitores dels clubs, associacions o entitats esportives sense ànim de lucre. Tot això en el moment en què el govern de Salvador Illa ha complert cent dies i ha confirmat els pronòstics. Ha convertit la Generalitat en una gestoria autonòmica sense cap mena d’ambició de país ni de societat, amb tres elements clau. Institucionalment Illa ha assumit sense complexos la seva condició de súbdit de la monarquia espanyola. S’ha reunit sis vegades amb Felip VI, i no ha mostrat cap voluntat de diàleg amb el cap de l’oposició, Carles Puigdemont. Una estratègia clara de sucursalització de la Generalitat.
Illa segueix sense majoria per aprovar els pressupostos i ha hagut d’ajornar-los. La inestabilitat interna dels seus socis d’investidura posen en dubte els pressupostos i fins i tot la continuïtat del govern.
De moment el compromís principal d’Illa és el finançament singular, tot i que encara no sabem en què consisteix ni s’ha fet cap pas endavant. Només referències vagues a reforçar l’Agència Tributària Catalana que encara no tenen ni concreció ni calendari. Cent dies de grisor, autonomisme i sucursalització.