11  Corporacions i governs_1440x961
Corporacions i governs Joan Mundet
07/07/2023 Opinió
El nou ordre mundial
Jesús Gómez, poeta

El món canvia a una velocitat vertiginosa i, en aquest nou escenari, s’està gestant un nou ordre mundial. A mesura que les tensions geopolítiques s’intensifiquen i l’economia global es transforma, alguns dels pensadors més influents del nostre temps han ofert la seva visió sobre allò que aquest nou ordre mundial podria significar.


Un dels més destacats pensadors és Ray Dalio (1949, Nova York), fundador de Bridgewater Associates, una de les firmes d’inversió més grans del món. Al seu llibre Nuevo orden mundial,* Dalio descriu com l’economia global està experimentant un canvi dramàtic cap a un sistema multipolar, en què la Xina i altres països emergents estan guanyant poder i el paper dels Estats Units està disminuint. Dalio utilitza la figura del gran cicle que descriu i projecta l’auge i declivi dels imperis i influeix en la situació d’aquestes potències dins de l’ordre mundial. En la seva obra exposa els resultats de les seves investigacions, que abasten un període de més de 500 anys, en el decurs dels quals es va produir l’auge i declivi (el gran cicle en les seves diferents fases) dels casos holandès, britànic, estatunidenc i xinès. 


Un altre pensador clau en aquesta discussió és Henry Kissinger (1923, Fürth, Alemanya), l’exsecretari d’Estat dels Estats Units i un dels experts més famosos en relacions internacionals. Al seu llibre Orden mundial,** Kissinger examina com la història ha estat modelada per la lluita pel poder i com la dinàmica del poder continua sent el factor més important en la política internacional. Kissinger també analitza com les potències emergents, com la Xina i Rússia, estan desafiant el sistema internacional liderat pels Estats Units, i com això està portant a més inestabilitat i conflicte.


Finalment, Noam Chomsky (1928, Filadèlfia, Pennsilvània), un dels crítics més influents del poder i de la política dels Estats Units, ha abordat el tema del nou ordre mundial des d’una perspectiva més crítica. Autor del llibre El nuevo orden mundial (y el viejo),*** Chomsky argumenta que el món està sent controlat per una elit global de corporacions i governs, que estan interessats principalment a mantenir l’statu quo i protegir els seus propis interessos. Chomsky creu que el nou ordre mundial serà, en darrer terme, un reflex d’aquest poder global, i que l’única manera d’aconseguir un canvi significatiu serà a través de l’acció col·lectiva i la resistència. El nou ordre mundial és un tema complex i de gran abast, que implica tant l’economia global com la política internacional. Els personatges relacionats han estat seleccionats per les diferents perspectives que ofereixen sobre aquest tema i cadascú ha aportat una visió única sobre allò que aquest canvi històric podria significar per al futur del món. Dalio és un reconegut inversor i ofereix una perspectiva capitalista, amb una opinió calculada respecte de la política i del poder. La visió de Kissinguer està més relacionada amb la política global que li aporta la seva experiència en les relacions internacionals i els equilibris del poder. Finalment, Chomsky aporta una sensibilitat quasi revolucionària que es rebel·la contra les dinàmiques actuals. Tot i això, el que queda clar és que el món està canviant ràpidament i que aquest canvi tindrà conseqüències significatives per a tots nosaltres. 

 

* DALIO, Ray, Nuevo orden mundial (2022). Deusto.
** KISSINGER, Henry, Orden mundial (2016). Debate.
*** CHOMSKY, Noah, El nuevo orden muncial (y el viejo) (2013). Planeta. 
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris