09/02/2024 Opinió
Internet no és un lloc segur per a un infant
Susan Galí

A partir del curs que ve, tots els centres educatius catalans seran espais lliures de mòbils. El Govern els va prohibir el dimarts 30 de gener, tant a dins com a fora de l’aula. Just l’endemà de publicar les bases d’aquest nou marc regulador, Mark Zuckerberg, conseller delegat de Meta, va demanar perdó a les famílies dels nens que han patit danys per culpa de les xarxes socials.
A la sessió del Comitè Judicial del Senat, hi van anar a testificar els principals responsables de les xarxes socials més conegudes com Meta, TikTok, X (Twitter), Discord o Snapchat. Els acusen, entre d’altres, de tenir “les mans tacades de sang” pels abusos a menors a les xarxes.
Tot i demanar perdó, ni Zuckerberg ni cap altre magnat digital se’n va voler fer responsable, i fins i tot neguen una possible relació entre l’ús de les xarxes i l’augment de l’assetjament i les patologies mentals entre els joves. Alguns senadors, per contra, van mostrar, entre d’altres, correus electrònics interns en els quals Zuckerberg rebutjava la proposta d’un directiu de Meta per contractar desenes d’enginyers per millorar-ne la seguretat.
De fet, hi ha nombrosos estudis i informes que denuncien les afectacions que les xarxes socials produeixen en infants i adolescents, i que aquestes estan dissenyades a propòsit per a ser addictives. Un dels dissenys pensats per ser addictiu, per exemple, és la barra de desplaçament infinita, és a dir, que el contingut no tingui un final aparent. Tal com comenten molts psicòlegs, l’usuari es queda atrapat atencionalment.
És curiós com, mentre les escoles de mig món s’esforçaven per introduir ordinadors, tauletes, pissarres interactives i altres tecnologies, els directius d’Apple, Google i altres gegants tecnològics, en canvi, procuraven portar els seus fills a escoles privades on no s’utilitzava cap pantalla fins, com a mínim, la secundària.
Si bé tots els responsables de les plataformes es van comprometre a invertir més diners en seguretat, Internet i les xarxes socials continuaran existint. Internet no és un lloc segur per a un infant, ni avui ni demà. Tal com comenta Gerard Vilanova, divulgador i formador en educació digital, les mesures que ha pres la Generalitat són més que necessàries, però no suficients: “Això l’únic que ens dona és temps, temps per educar que hem d’aprofitar des de la família, però també des de l’escola per incorporar l’educació mediàtica”.
Cal, doncs, la màxima implicació dels familiars, de tota la comunitat educativa i de les institucions, que han d’anar plegats per vetllar per la protecció dels menors d’edat a Internet i a les xarxes socials. És responsabilitat de tots assegurar el benestar dels infants i joves i el seu desenvolupament saludable. Cal que com a membres de la corporació municipal portem aquesta preocupació social a debat polític, prenem decisions i que passem a l’acció immediatament.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris