10/01/2025 Opinió
Institucions
Josep Simon

Algunes definicions de la paraula institució: ‘Ordenació de la vida social en quelcom’. ‘Conjunt de normes, amb unitat d’objecte i finalitat, que integren un sistema jurídic. En sociologia, ‘categoria social que, apareguda per atendre alguna necessitat bàsica de la societat, assoleix caràcter orgànic i permanent i, sovint, una reglamentació  jurídica posterior’.
Amb aquestes tres definicions de partida, podem aprofundir en el que representa una institució en les societats actuals, com a pilars bàsics per al bon funcionament de la vida de la gent, en cadascun dels diferents aparells de govern, organització religiosa, organitzacions culturals, universitats, hospitals, etc.
Tot aquest entramat d’institucions és fonamental, però el més cabdal per mantenir un bon nivell d’organització, ordre i bon funcionament d’un sistema democràtic és disposar d’una bona gestió de les institucions públiques del país, que estan representades pels tres nivells de poder en un sistema democràtic: el legislatiu, l’executiu i el judicial.
Vivim temps d’alta complexitat, per la hiperinformació rebuda a través de les xarxes socials, els continus canvis i innovacions tecnològiques, i els reptes d’un futur incert que tenim plantejats i que cal definir de manera encertada, com són: una resposta al canvi climàtic, un nou ordre de blocs de poder politicoeconòmic al món i la regulació del nou desenvolupament de la IA (intel·ligència artificial), per dir-ne els més rellevants.
Les decisions que prenen els nostres governants en els diferents àmbits administratius (els ajuntaments, els governs autonòmics, l’Estat espanyol, la UE o les institucions mundials) es duran a terme per part d’equips i persones d’ideologia política i personal molt diversa, però totes en el si de les institucions públiques, amb un comú denominador, que les normes i maneres d’actuar estan basades en normes estatutàries que preserven l’essència i l’estat de dret de cadascuna de les institucions, independentment de la persona que en cada cas li toqui regir la institució en el temps.
Si volem continuar avançant en el perfeccionament i millora de la democràcia, cal que tots plegats i els polítics en primer lloc i amb la màxima responsabilitat, donem el valor, el respecte i la visibilitat a cadascuna de les institucions públiques que conformen el país. Les institucions no poden ser, de cap de les maneres, una eina política per confrontar amb les altres formacions polítiques. 
La política de nivell s’ha de fer fonamentalment al Parlament.
Sense unes institucions públiques i privades solvents no es pot construir cap democràcia plena.

Comparteix
M'agrada
Comentaris