El Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que se celebra cada 3 de desembre, és una jornada necessària per visibilitzar les barreres que encara existeixen en la nostra societat per a les persones amb diversitat funcional. Tot i la gran quantitat d’activitats que l’Ajuntament de Castellar del Vallès ha programat al voltant d’aquest dia, el que realment es necessita és una transformació estructural i un compromís real que vagi més enllà de les commemoracions puntuals.
Per una banda, la programació d’enguany inclou una desena d’activitats, com tallers i exposicions, que tenen la bona intenció de sensibilitzar i involucrar la ciutadania en la causa de la diversitat funcional. Però és evident que aquest tipus d’esdeveniments no són suficients si no van acompanyats d’un canvi profund en la vida quotidiana de les persones amb discapacitat. La nota de premsa de l’Ajuntament destaca, com a lema de l’acte central, “Un Castellar per a tothom, tots els dies de l’any”. Però la realitat, lamentablement, és que molts carrers, comerços i espais públics de la vila no compleixen les condicions mínimes d’accessibilitat per a totes les persones. El que realment és urgent és transformar l’espai públic per garantir que els comerços i serveis siguin accessibles durant tot l’any. El grup municipal d’ERC ha presentat tres mocions sobre accessibilitat. En el ple de novembre del 2019, va presentar una moció sobre accessibilitat als locals comercials, i l’equip de govern, el PSC, hi va votar en contra. En el ple novembre del 2023 es va presentar una altra moció sobre mobilitat reduïda (locals comercials) que es va aprovar per unanimitat. Finalment, al ple de setembre del 2024 es va presentar una moció sobre parcs inclusius, també aprovada per unanimitat. No s’ha fet gairebé res, o res al respecte. La falta d’adaptacions en molts establiments, com restaurants, locals comercials i espais culturals, és una realitat que fa que les persones amb algun tipus de discapacitat no puguin gaudir de la mateixa llibertat d’elecció que la resta de la ciutadania. Per no parlar de les places i els espais públics.
Un altre aspecte que cal subratllar és que la inclusió no hauria de ser una excepció durant una setmana de commemoració, sinó una norma constant. La diversitat funcional no és una qüestió que desaparegui després d’una jornada especial. Les polítiques inclusives necessiten ser part del dia a dia, no només en esdeveniments que tenen un abast limitat i es concentren en poques dates.
L’acció real és la que garanteix una veritable inclusió social: accessible, constant i present en totes les àrees de la vida quotidiana. Està molt bé parlar d’espais universals, espais dissenyats per ser accessibles per a tothom, independentment de les seves capacitats físiques o mentals, un concepte que fa servir molt l’equip de govern del PSC, però ni tan sols molts dels establiments de Castellar del Vallès són accessibles, cosa que dificulta la mobilitat de les persones que utilitzen cadira de rodes, a més de la falta de llengua de signes o panells en braille en molts espais culturals.
Si volem un “Castellar per a tothom, tots els dies de l’any”, com proclama el lema, calen més millores substancials. La sensibilització és essencial, però també cal actuar de manera tangible i efectiva per fer realitat aquest lema.