Junts per Castellar va negociar en els pressupostos pel 2024 amb l’equip de Govern, que inclogués una partida pressupostària per reiniciar les excavacions arqueològiques a Castellar Vell, ja que feia més de vint anys que estaven aturades; paral·lelament el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història, gràcies a una subvenció rebuda, havia encarregat l’eliminació de les terres acumulades a la paret nord de l’església, que estaven provocant humitats i filtracions d’aigua i, per tant, malmetent greument l’edifici.
La partida pressupostària de l’acord de Junts per Castellar, consistia a començar les excavacions a la zona sud de l’església, on s’intuïa que hi havia la rectoria, aquesta actuació es va començar a principis de desembre i aquesta setmana es donarà per finalitzada. La intervenció ha donat fruit a troballes de gran rellevància.
S’ha descobert que el mas de la rectoria està una mica més desplaçat cap al sud del que es pensava, així que queda un espai mitjanament gran entre l’església i la rectoria, on es creu que era una plaça. S’han pogut excavar els murs i fonaments de tres estances de la rectoria (segles XVII i XVIII), una d’elles disposava d’una premsa per fer el vi, un altre de les estances conserva el paviment original de rajoles posades amb sardinell fent espiga i la tercera estança (no té paviment) s’han localitzat diverses sitges d’emmagatzematge de cereal (segles IX i X), que són molt anteriors a la construcció de la rectoria. Segons l’arqueòleg Sr. Jordi Roig (encarregat de la prospecció), es preveu que aquesta rectoria sigui molt més gran, que tingui entre 6 i 9 sales, dada que es podrà determinar amb la continuació de les excavacions.
A la prospecció de la part nord, han sortit restes molt més antigues, del que seria el poblat Carolingi, aquest turó estaria ocupat pel poblat de l’alt medieval (segles IX i X); en aquesta part també s’han trobat nombroses sitges d’aquell moment de la història i tombes antropomorfes.
Per aquest any el nostre grup municipal, va acordar que continues havent-hi una partida en els pressupostos per no aturar les actuacions. Castellar Vell és excepcional per les seves característiques, per tal com s’ha preservat, el fet que no s’ha construït res a sobre ha fet que les condicions de les troballes siguin de les millors conservades que s’han trobat arreu de l’estat.
Ara s’anivellarà el terreny per poder celebrar l’Aplec de Castellar Vell, i tan aviat com es pugui, es posarà en marxa visites guiades per explicar totes les descobertes fins al moment.
S’ha encarregat la redacció d’un Pla Director de Castellar Vell que defineixi les futures intervencions, la museïtzació de les troballes i la divulgació i usos d’aquest conjunt patrimonial. Una de les accions que s’estudia dur a terme, és la construcció d’unes cabanes que recreïn els habitatges de l’època alt medieval. Es demanarà la col·laboració a la Generalitat de Catalunya i la UAB del grau d’arqueologia.
Els regidors de Junts per Castellar estem orgullosos d’aquesta iniciativa, hem aconseguit posar una altra vegada en valor el patrimoni cultural i arqueològic que tenim a Castellar, i que és dels més importants de Catalunya. Confiem que aquestes partides continuïn i aconseguir el que seria l’únic parc arqueològic d’un poblat alt medieval de Catalunya.