19/07/2024 Opinió
Eliminar amiant: una prioritat inajornable a Castellar
Dolors Ruiz

La setmana que ve, al ple de juliol, tornarem a insistir. Dimarts demanarem a l’equip de govern un pla d’accions per facilitar i incentivar la retirada de l’amiant al nostre municipi. Aquest pla hauria de consistir a informar adequadament la població, crear ajudes i subvencions específiques, per exemple, la bonificació en l’ICIO (l’impost de construccions, instal·lacions i obres) que hem de pagar cada cop que demanem una llicència per fer obres.
No és la primera vegada que a ERC portem al ple una moció relacionada amb la retirada de materials de fibrociment o amiant. Ho vam fer fa cinc anys, però en aquell moment l’equip de govern no va creure necessari ajudar els castellarencs a aprofitar les subvencions. Esperem que ara vulguin sumar-se al pla nacional per l’erradicació de l’amiant a Catalunya i també ajudin a difondre els ajuts que estableixen la Generalitat i altres administracions supramunicipals.
Segons les dades disponibles, a Castellar s’han quantificat 359 cobertes de fibrociment amb amiant. Això representa més de 2 tones d’aquest material només en les cobertes d’edificis, però també està present en envans pluvials, baixants, jardineres, canonades, etc. És preocupant que més del 85% d’aquest material haurà superat la seva vida útil en sis anys.
L’amiant és una substància que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat com un factor de risc oncològic de primer ordre en humans. Per aquest motiu, el 2002 ja se’n va prohibir la utilització, ja que inhalar-ne les fibres pot provocar malalties com asbestosi, mesotelioma o alguns tipus de càncer. Aquestes malalties poden trigar entre 20 i 40 anys a manifestar-se. El material que ja estava instal·lat es podia mantenir sempre que estigués en bon estat o fins al final de la seva vida útil, estimada en un màxim de 40 anys. Per tant, és essencial retirar els materials amb amiant com més aviat millor.
És per això que al grup municipal d’ERC tornem a insistir amb una moció que, entre altres acords, demana cercar ajuts per poder resoldre aquesta problemàtica. Com a primer pas, proposem organitzar una conferència amb un expert de la Generalitat de Catalunya per informar sobre els problemes i les solucions relacionades amb l’amiant. Crear i fer difusió d’un programa d’ajudes i subvencions, incorporar la informació al web municipal i ampliar també les instruccions que s’han de seguir quan es vol eliminar algun element de fibrociment en l’apartat web de la deixalleria, per evitar riscos innecessaris en la seva manipulació.
Esperem que en aquesta ocasió la moció prosperi i ens sumem al pla nacional per l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032. La salut dels nostres veïns i veïnes, així com la seguretat de les futures generacions, depèn de les accions que prenguem avui. No podem permetre’ns el luxe de continuar ajornant una qüestió tan vital com aquesta. Ajuntem esforços i fem que Castellar del Vallès sigui un lloc més saludable per a tothom.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris