Tret de sortida dels actes del 25N amb una jornada dedicada a la prevenció de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l'esport
La programació d'actes del 25N, el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència vers les Dones, ha començat aquest dijous amb la proposta Fem orgull d’equip, a càrrec de Judith Solanas, experta en violència masclista en l'àmbit de l'esport. Solanas ha estat jugadora professional de bàsquet a les màximes categories. Després d'un màster en Gestió Esportiva, està immersa en una recerca de doctorat sobre diversitat sexual en l'esport a l'INEFC, una investigació que l'ha portat a fer una estada a diverses universitats d'Austràlia. A més, és professora de gestió esportiva i de lleure a l'EU Business School Barcelona, i treballa en organitzacions nacionals i internacionals a Regne Unit, Sud-àfrica o Dinamarca, entre altres països.
Durant la sessió, la ponent ha dut a terme dues formacions. D'una banda, l'activitat “Els protocols com a eina de prevenció i acció davant les violències sexuals a l’esport”, adreçada sobretot als equips directius i les juntes dels clubs esportius de Castellar, i de l'altra, l'activitat "La prevenció i detecció de violències sexuals en l’esport”, per a entrenadors, jugadors i la comunitat esportiva de la vila en general.. "En la primera activitat hem parlat de què són les violències sexuals, com les podem prevenir i detectar, i com intervenir. També és important saber com difondre el protocol marc que va aprovar la Generalitat el desembre passat, i saber quin paper juguen els delegats, la comissió que resoldrà el cas i els canals de difusió", explica Solanas."La segona activitat està enfocada a les estratègies per detectar i actuar davant les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l'esport, i també ens centrarem en pràctiques inclusives en l'entrenament", afegeix.
A través de propostes dinàmiques i participatives, Solanas ha recordat alguns conceptes i terminologia relacionada amb l'àmbit LGTBIQ+. "El llenguatge sempre és important perquè visibilitza i representa les persones", remarca l'experta. "Hem d'intentar que les organitzacions esportives siguin segures per a totes les persones, lliures de violència, i que tothom sàpiga a qui s'ha d'adreçar si tenen qualsevol classe de problema", subratlla. De fet, Solanas considera que el cas de la jugadora de la selecció espanyola de futbol Jenni Hermoso va marcar "un abans i un després", en l'àmbit de la sensibilització sobre la violència masclista en l'esport. L'opinió pública va prendre consciència que aquest tipus de violència és transversal, des de l'esport de base fins a l'elit. "Va ser un cas important, històric. Totes les persones el van veure, va ser en directe, televisat. Vam veure l'actuació de Rubiales a les rodes de premsa, però també tot el suport que va tenir la jugadora a través de xarxes socials i altres equips internacionals, i la població en general. Afortunadament es van prendre mesures. La gent va fer un clic", conclou.