DSC 2476_1440x961
Moment del partit Andalusia-Catalunya que va decidir la segona plaça del campionat internacional a Castellar. || A. San Andrés
19/09/2024 Esports
Castellar, referència del ‘sitting volley’

Per segon any consecutiu s’ha disputat el campionat internacional d’aquesta variant paralímpica al pavelló Puigverd

Albert San Andrés

El pavelló Puigverd va ser durant tot el cap de setmana la seu d’un torneig triangular de sitting volley a escala internacional, cosa que posa en valor un esport adaptat i olímpic que es vol promocionar a Espanya per incrementar el nombre de participants. La selecció d’Estònia es va imposar a Andalusia i Catalunya.


El sitting volley és una variant del tradicional, en què jugadors i jugadores el practiquen asseguts a terra en un terreny de joc més reduït de l’habitual. Les normes, però, són pràcticament iguals, i algunes s’adapten a les possibles discapacitats dels participants, ja que, tot i ser un esport inclusiu, hi poden participar persones sense cap discapacitat. És esport paralímpic i a Espanya, amb un total de participants habituals que ronda el mig centenar, es vol donar a conèixer per continuar creixent.


Morteza Mehrzad, el segon home més alt del món en l’actualitat, amb 2,46 metres d’alçada, va fer viral aquest esport durant els Jocs Paralímpics de París, on van aconseguir el vuitè or per a la selecció de la República Islàmica de l’Iran al París Nord Arena. La seva selecció va superar per 3-1 Bòsnia-Hercegovina, que el 2023 es va imposar en el torneig de Castellar. Aquesta és una de les poques referències actuals que tenim del paravòlei, un esport força desconegut en la geografia espanyola i que busca fer-se lloc com a esport adaptat.


L’epicentre a Espanya es troba a Sevilla, amb el CD Sitting Volley Sevilla com a màxima expressió, base de la selecció andalusa que va participar en el pavelló Puigverd.


Dani López és el president d’aquesta entitat i seleccionador andalús, un dels màxims exponents de l’esport i principal garant del desenvolupament del sitting a Espanya: “Fa cinc anys que va arrencar el club, a Sevilla, ja que des de Barcelona 92 no hi havia res de ‘sitting’. L’any passat es va contactar amb el CV Martorell, l’únic club català d’aquesta modalitat, per fer un campionat internacional. Estem en un punt molt interessant perquè hem avançat molt des de l’edició passada. També s’ha creat el pla Cronos 2032, amb la intenció d’aconseguir formar dos equips espanyols que juguin les competicions per a la classificació paralímpica”, explica. L’objectiu d’aquest creixement és arribar a lluitar per arribar Brisbane 2032, gràcies al pla de desenvolupament que doni a conèixer el sitting volley.


Amb el suport de l’ajuntament i de l’FS Castellar –que va aportar la infraestructura per a la disputa dels partits–, en aquesta segona edició la selecció d’Estònia es va emportar el primer lloc, gràcies a més desenvolupament dels seus jugadors, amb un equip masculí i jugadors molt físics i acostumats a jugar internacionalment a un nivell molt alt. Andalusia va acabar en el segon lloc després de vèncer en l’últim partit a Catalunya, una selecció formada principalment per jugadores i jugadors del CV Martorell, un dels dos clubs espanyols amb equip per a aquest esport. 
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris