08 mestrepla_1440x961
Els alumnes posen en capses els mòbils en desús recollits durant la campanya / Cedida
02/04/2024
L’escola Mestre Pla apadrina sis ximpanzés

El projecte consisteix a conscienciar sobre el coltan i recollir telèfons mòbils

C. Domene

L’escola Mestre Pla està col·laborant des de fa uns mesos en un projecte anomenat Mobilitza’t per la selva, de l’Institut Jane Goodall. Els alumnes de 5è i 6è de Primària, amb la col·laboració de la resta de l’escola, porten a terme aquesta campanya de conscienciació sobre l’ús de les noves tecnologies i l’extracció del coltan a la República Democràtica del Congo, un superconductor molt car perquè s’utilitza per a tota classe de tecnologia, però majoritàriament per mòbil, ordinadors i tauletes. “Primer investiguem sobre el fet i un cop l’alumnat té tota aquesta informació, l’objectiu és que siguin conscients de les conseqüències que hi ha cada vegada que comprem un dispositiu mòbil. Els alumnes aprenen què és el coltan i tractem temes relacionats com la desforestació, les guerres al Congo, l’esclavització de nens o el tràfic il·legal d’animals”, explica Lluís Pérez, tutor de 6è. L’objectiu és que els alumnes siguin conscients d’aquesta realitat i entendre que no cal canviar tan sovint els dispositius.


En la zona d’explotació del coltan, a Tchimpounga, hi ha un santuari de rescat i rehabilitació de ximpanzés que forma part de l’institut Jane Goodall. “Cada vegada que aconseguim 30 telèfons mòbils podem apadrinar un ximpanzé al santuari de Tchimpounga, i això es tradueix en pagar durant un any el manteniment de l’animal a la mateixa reserva”. Quan recapten la trentena de dispositius, l’envien a una empresa que els recicla i que té un acord amb l’ONG. “Hem recollit 180 mòbils i ja tenim sis ximpanzés apadrinats. Des del santuari ens envien l’expedient de cada animal, informació, fotos... els alumnes estan molt motivats i volem expandir-ho”


Per difondre-ho, els alumnes explicaran l’experiència a la trobada ‘Tomb per les aules’, organitzada per Ràdio Castellar i els Serveis Educatius, que tindrà lloc divendres, 5 d'abril, a l'Auditori Municipal Miquel Pont, i a on també recolliran mòbils antics per poder apadrinar més ximpanzés. 


Gràcies al projecte global Mobilitza’t per la selva, de l’Institut Jane Goodall, ja s’han recollit 160.000 mòbils en desús i és que les xifres són aclaparadores. A Espanya es comptabilitzen avui dia més 50 milions de telèfons mòbils. A aquest nombre de terminals han d’agregar-se aquells mòbils més antics que són reemplaçats i que els ciutadans guarden o llencen a les escombraries, sent la taxa de reciclatge de menys del 10%. A nivell global, hi ha més de 7.000 milions de mòbils en ús, la qual cosa provoca una gran demanda de minerals claus per a la seva fabricació. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris