· Què s'estudia a filologia clàssica i a on?
Com a tal, la carrera només es fa a la Universitat de Barcelona, però també hi ha estudis clàssics a la Universitat Autònoma de Barcelona. Cada any, hi ha entre 30 i 40 matriculats a la UB i entre 20 i 30 a la UAB. De totes les filologies, la clàssica és la més antiga. El corpus de textos amb què treballem nosaltres està tancat des de fa anys. Per tant, l'objecte d'estudi és limitat, però encara hi ha matèria sense estudiar, sobretot, d'autors menors. És clar que el fet que nosaltres ajudem a entendre més Homer o Èsquil no canviarà la vida de ningú i, en canvi, que els metges descobreixin la vacuna de la sida, sí, però és important dedicar temps a les humanitats per saber d'on venim i per desenvolupar un pensament crític propi. La filologia clàssica es dedica, bàsicament, a l'edició de textos antics i l'estudi d'aquests textos. La literatura clàssica és la base de tota la literatura occidental. Sense ella, no s'entén Shakespeare, Petrarca ni Dante, ni bona part dels autors moderns.
· I es convoquen beques, en el vostre àmbit de treball?
Poquíssimes. Aquest any, el Ministeri n'ha concedit 74 per a tot l'Estat i per a totes les filologies (anglesa, francesa, catalana, clàssica, hispàniques) i filosofia. Jo he estat molt afortunat, me n'han concedit una. La Generalitat també en concedeix alguna, però només de tres anys.
· I com l'aprofites, la beca?
Estic fent una tesi sobre Aristòfanes, el comediògraf. Com que ja s'ha treballat molt vaig plantejar-me si tenia sentit seguir amb aquest gran autor, i sí! El teatre clàssic, i en especial la comèdia, és un dels fenòmens que menys s'entén de la literatura grega antiga. Jo parteixo dels textos d'Aristòfanes però no per criticar-los sencers -això ja s'ha fet molt -, sinó que el meu tema és l'estudi dels passatges corals de les comèdies d'aquest autor.
· I creus que són importants, els cors d'una comèdia?
Els cors, a Atenes, tenien molta importància, De fet, el teatre antic té un origen coral. Estudio la funció d'aquests cors, que avui dia sovint queden suprimits a l'escena. Investigo d'on venen, quin sentit tenen, intento demostrar que els cors tenen a veure amb l'acció dramàtica. Els fragments corals, tant de la tragèdia com de la comèdia, imiten la lírica coral arcaica que el públic atenès reconeixia. A nosaltres, els cors ens ajuden a comprendre el text del tot.
· Quin aspecte de la filologia clàssica t'interessa més?
M'interessa el teatre com a estudi antropològic i religiós, el teatre grec devia ser més semblant a una missa que no al teatre d'avui. Però el que a mi m'agradaria, sobretot, és dedicar-me a la traducció de teatre. De fet, quan sigui doctor vull dedicar-m'hi plenament. I no només de poetes clàssics sinó també d'autors moderns. Els sento més pròxims i els entenc més bé. La literatura italiana i catalana de tots els temps em fascina.
· També ets professor?
M'encanta la docència. Ara sóc professor a la Universitat de Barcelona i gaudeixo molt amb la professió. M'agradaria continuar ensenyant i, alhora, traduint. Traduir és un acte de creació i m'entusiasma.
· A Castellar, també se't coneix per la faceta d'actor...
Sempre he estat molt pallasso. A primer de batxillerat vaig començar a l'ETC i encara hi continuo. Al mes de maig estrenem a l'Ateneu 'Les dones d'Argos' que he adaptat i dirigit. Reconec que fer teatre m'ha anat molt bé per poder ser més bon professor; a classe, interpreto un personatge i deixo de ser l'Eloi.
Les 11 respostes
Un tret principal del teu caràcter?
Tossut
Un defecte que no pots dominar?
Molt susceptible
Una persona que admires?
Carles Riba
Un autor clàssic?
Èsquil
Quin plat t'agrada més?
Els llacets (farfalle) que em faig jo mateix
Un color
Verd
Un llibre?
'La inútil ofrena' de Josep Carner
Una música?
Mahler i Bruce Springsteen
Una sèrie?
'Westworld'
Una ciutat?
Roma
Una passió?
La llengua i la música