El dia 3, Festuc Teatre presenta ‘Adeu Peter Pan’; a la tarda, Flyhard i Vania Produccions porten ‘La noia de la làmpada’
La noia de la làmpada de Flyhard Produccions /Sala Flyhard i Vania Produccions arriba a l’Auditori Municipal Miquel Pont aquest diumenge a les 19.30 hores. L’obra, escrita i dirigida per Marta Aran, compta amb els actors i actrius Guillem Motos, Lara Díez, Andrea Portella i Marta Vila.
“És una obra que parla de la maternitat, però des d’un altre prisma”, apunta la directora. I afegeix que “sempre se’ns ha dit que la maternitat o paternitat han de ser la millor experiència que pot tenir una persona”. Aran és mare i, fruit de la seva pròpia experiència de la necessitat de parlar des d’un altre costat de la maternitat, va posar fil a l’agulla per escriure el text.
Es va adonar que no sempre és així, que hi ha un altre tipus de maternitat. Dones que no ho viuen de la mateixa manera i que, fins i tot, se n’han pogut arribar a penedir. “Em va semblar interessant parlar des d’aquestes altres veus”, afegeix Aran.
També es dona per suposat que, quan neix un nen, ha de ser la mare qui agafi les regnes de la maternitat. Però... què passa si aquest embaràs ve quan la mare té la millor oportunitat laboral?
L’argument de La noia de la làmpada comença amb l’Alba, que està a punt de complir el seu somni, fer-se un nom dins el món laboral. Està a punt d’aconseguir l’oportunitat per la qual ha treballat durant tants anys. Es queda embarassada i això, sense voler, ho canvia tot. “La protagonista és una galerista d’art i té possibilitats a la feina, però llavors es queda embarassada”.
Aran va triar la comèdia per posar sobre la taula el debat, tot i que l’obra té parts agredolces en què es parla d’aquestes dificultats. Aran es va entrevistar amb tres mares, testimonis reals que havien viscut experiències diferents i que li van servir per inspirar-se.
L’obra és feminista en tant que “és una història d’una dona i ens fa replantejar coses que sempre han estat estipulades des del punt de vista masculí”, diu la directora, que creu que l’obra és esperançadora, perquè “dona veu i tranquil·litza dones que han tingut aquests pensaments”.
L’escenografia també és important. Tot passa dins un cub, “com si d’un quadre visual es tractés, ja que l’obra es mou dins el món de l’art”. En aquest espai quadrat s’hi representa una casa, una galeria d’art i un hospital. Un cop acabi la funció, s’obrirà un col·loqui amb la dramaturga i directora, Marta Aran, que serà conduït per Montse Gatell.
Lara Díez
L’actriu protagonista, Lara Díez, interpreta el personatge de l’Alba. Díez és coneguda per la interpretació magnífica dels personatges d’Inés Arrimadas i Anna Gabriel al programa d’humor Polònia, de TV3. “Aquesta vegada, la Lara treballa en un altre registre, molt més dramàtic, i ho fa súper bé”, afirma la directora.
El treball actoral, segons Aran, ha estat molt fàcil. “Quan escrius l’obra tens una idea, però quan els actors la posen a l’escenari veus matisos que no havies vist”.
Adeu Peter Pan, un espectacle premiat de Festuc Teatre
Aquest diumenge, a les 11 hores, l’Auditori acull l’espectacle Adeu Peter Pan, de Festuc Teatre. El muntatge ha rebut el premi a millor espai escènic a la 28a edició de la FETEN 2019. Festuc Teatre parteix de la història de James Matthew Barrie ‘Peter Pan’ “n’expliquem alguna cosa més”, diu Pere Pàmpols, l’actor que actua a l’escenari juntament amb l’actriu Íngrid Teixidó.
'Adeu Peter Pan', de Festuc Teatre. || CEDIDA
La història tracta els temes de la relació entre nets i avis, “i de viure el moment, de ser feliços, d’imaginar i no deixar de somniar”, afegeix Pàmpols. A l’aventura de Festuc Teatre es combinen actors i titelles. Veurem aparèixer la fada, la Campaneta, la sirena, els indis, tot aquest imaginari. L’espectacle també inclou música. “Hem buscat una música contundent, gravada, que apareix a cada escena”.