La Mostra de Cinema supera els 3.100 espectadors i assoleix el segon millor registre d’assistència en disset edicions
El BRAM!, la Mostra de Cinema de Castellar del Vallès, va donar per finalitzada la 17ena edició ahir diumenge, sumant fins a 3.116 espectadors comptabilitzats en les 17 projeccions que s’han programat enguany en una mostra que ha tingut lloc entre el 14 i el 23 de febrer. Aquesta xifra és la segona més bona de la història del BRAM! i supera els 3.000 espectadors, una fita que només s’ha assolit en quatre de les disset edicions celebrades des de l’any 2009. Això demostra que el BRAM! està plenament consolidat.
De fet, la puntuació mitjana del conjunt de pel·lícules ha estat de 8,23, una valoració només superada per dues centèsimes en l’edició de 2020. En l’edició d’enguany, tretze del setze títols projectats han superat la puntuació mitjana del 7,5 punts, mentre que les tres restants han obtingut una valoració per sobre del 7 i per sota dels 7,5 punts. “Estem molt contents de com ha funcionat l’edició d’aquest any. Quan vam preparar la programació ja vèiem que era més exigent que altres anys, amb unes pel·lícules que consideràvem que s’havien de posar, i hi ha hagut molt bona resposta per part del públic”, apunta Jordi Carcolé, membre de la Comissió BRAM!,.
La Comissió BRAM!, formada pel Club Cinema Castellar Vallès i l'Ajuntament, també ha volgut destacar que la mostra també ha pogut fer realitat un homenatge a títol pòstum al cineasta castellarenc Josep Vidal, que va morir el passat mes de novembre, en reconeixement a la seva aportació al patrimoni fílmic local i a una filmografia documental de viatges molt valorada en l’àmbit del cinema no professional.
Votacions de les pel·lícules
Pel què fa a les votacions, el film Papallones negres, de David Baute, s’ha endut el Premi Especial del Públic i del Jurat Jove, mentre que Matronas i Bird comparteixen ex aequo el primer Premi Gorgona a la millor pel·lícula amb perspectiva de gènere. Aquest premi, que s’ha atorgat per primera vegada, reconeix les obres cinematogràfiques que desafien narratives tradicionals, visibilitzen personatges femenins amb arcs narratius complets i promouen una mirada transformadora i inclusiva. Segons les components del jurat, ambdues pel·lícules “han demostrat un tractament profund de la diversitat, amb personatges que no només superen el test de Bechdel, sinó que també exploren temes d’empoderament i resistència, evitant el victimisme i les representacions tòpiques”. A més, també han volgut atorgar mencions especials a les pel·lícules Papallones Negres i Los destellos que, tot i no arribar al màxim de punts, “han mostrat una representació rica i profundament humana de la diversitat i el gènere”. Per la seva banda, el Jurat Jove, format pels integrants del programa de Ràdio Castellar i pòdcast juvenil Castellar Z, ha decidit premiar en primer lloc Papallones negres, coincidint així amb el criteri del públic. El segon lloc del podi juvenil ha estat per la britànica Cónclave, d’Edward Berger, i el tercer lloc ha anat a parar a la noruega Adiós, salvajes, de Silje Evensmo Jacobsen.
En xifres, Papallones negres guanya en dos dels jurats amb una puntuació de 9,14, en aquesta pel·lícula que parla sobre els efectes que té el canvi climàtic sobre algunes poblacions, que fan que la gent hagi d’emigrar. La segona més ben votada ha estat Soy Nevenka, amb un 8,86. El film recupera els fets ocorreguts a la regidora del PP de Pontferrada. Flow ha quedat en tecera posició, amb un 8,83. Es tracta d'una pel·lícula d’animació que es va projectar al BRAM! Infantil.
A l'esquerra de la imatge, Júia López, la castellarenca que ha il·lustrat 'Papallones negres'. ||Q. P..
Les altres votacions han estat, per ordre de més a menys: Por todo lo alto (8,82), Marco (8,64), Cónclave (8,45), Kneecup (8,34), La historia de Souleyman (8,30) i Matronas (8,22). Fins aquí, totes per sobre del 8 de puntuació. La segueixen Adiós Salvaje (7,90), Emilia Pérez (7,89) ,Bird (7,78), Los espigadores y la espigadora (7,67), Los destellos (7,25), i Anora i Polvo seran (7,23). La mitjana de puntuació de les pel·lícules ha estat un 8,23. “El factor assistència i el factor puntuació és el que ens fa valorar més aquest BRAM!”, diu Carcolé.
El fet que a les projeccions hi hagi convidats també es valora molt per part del públic. Per això, la comissió del BRAM! sempre posa l’esforç en tenir qui presenti les pel·lícules programades. “Per això a vegades triguem una mica a poder tancar la programació. Creiem que això dona un valor afegit important. Enguany, hem tingut un guionista, un actor, també una crítica de cinema, una actriu, dues llevadores”, afegeix Carcolé. Així, el públic ha pogut gaudir de la participació presencial de Jorge Gil Munárriz (guionista de Marco), Urko Olazábal (actor a Soy Nevenka), Imma Merino (crítica de cinema) i Mònica Almirall (actriu a Polvo seran). Pel que fa a la programació del talent local, s’ha pogut comptar amb l’assistència de la castellarenca Júlia López, il·lustradora que ha participat a la pel·lícula d’animació Papallones negres. I a més també hi han participat les llevadores del CAP, Montse Garrido i Marta Espejo, que van oferir un col·loqui després de la projecció de Matronas, i el director de la Kamerata Castellar, Carles Miró, que va presentar el projecte d’orquestra de cambra i va parlar del poder guaridor de la música abans de la projecció de Por todo lo alto.
La presència de convidats no només ha estat molt ben valorada la presentació per part dels convidats sinó també els col·loquis posteriors que s’han dut a terme i on la gent ha respost molt bé, quedant-se i participant-hi.
Carcolé també ha volgut destacar que és el primer any després de 17 anys que Pere Joan Ventura, director del BRAM! i president del Club Cinema Castellar, per motius de salut, no ha pogut ser present a la Mostra. Per això, “els membres del cineclub l’hem tingut molt present i li hem volgut dedicar l’edició d’aquest BRAM!”, reconeix Carcolé. També ha agraït la implicació de la regidoria de cultura i comunicació, dels tècnics i projeccionistes, i de totes les persones que no són visibles però que ajuden a fer possible el BRAM!, any rere any.
El premi per a les pel·lícules guanyadores, totalment simbòlic, consisteix en un sac d’1 quilo de mongetes del ganxet, un producte típic castellarenc que compta amb denominació d’origen pròpia. També podran gaudir de les mongetes del ganxet un total de 10 votants del Premi Especial del Públic escollits per sorteig. L’organització contactarà al llarg dels propers dies amb els guanyadors per comunicar-los que la seva butlleta ha resultat guanyadora.
A les xifres d’assistència dels últims 10 dies cal afegir-hi els 3.095 alumnes dels centres docents de Castellar que des del passat més de gener han vist alguna proposta cinematogràfica dins la secció del BRAM! Escolar, coorganitzada pel Club Cinema Castellar Vallès i la Guia Didàctica de l’Ajuntament. A més, s’han dut a terme altres activitats paral·leles, com el trivial de cinema i feminisme organitzat pel Col·lectiu Aspàsia i la festa de cloenda del BRAM! a Cal Calissó o la sessió vermut. Amb totes aquestes propostes, la xifra total d’espectadors d’aquesta edició s’enfila als 6.200.