af74ece7 d9b7 4bad 8c66 1c6e2922b032_950x634
Ermita de Les Arenes
04/10/2024 Cultura
Patrimoni rural i litúrgic a les JEP 24

L’Ermita de les Arenes, l’església de Sant Feliu, Can Carner i Can Pèlags, a les Jornades Europees de Patrimoni a Castellar

Marina Antúnez

Castellar del Vallès s’adhereix, un any més, a les JEP (Jornades Europees de Patrimoni). L’Ermita de les Arenes, les masies de Can Carner i Can Pèlags i l’església de Sant Feliu del Racó seran els llocs que es podran visitar a Castellar del Vallès els dies 12 i 13 d’octubre en motiu d’aquestes jornades de descoberta del nostre patrimoni.


S’han previst tres activitats gratuïtes dissabte i diumenge. Engeguen el dia 12 d’octubre amb una matinal de portes obertes a l’Ermita de les Arenes que s’ha programat entre les 10 i les 14 hores. La proposta, organitzada pel Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història (CECV-AH), inclourà visites guiades comentades per l’historiador Llorenç Genescà que tindran lloc entre les 10 i les 13 hores i que duraran, aproximadament, 20 minuts cadascuna. L’Ajuntament i els Amics de les Arenes col·laboren en aquesta activitat. 


Les Arenes és un indret emblemàtic per a l’imaginari  dels castellarencs. La majoria l’ha visitat alguna vegada.  Situada en un entorn natural que també funciona com a àrea d’esbarjo, i amb actes litúrgics, excursionistes, etc., té aquesta ermita inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i que es remunta al segle XII.


Diumenge 13 d’octubre, també programat pel CECV-AH i guiat per Genescà, s’oferirà un itinerari a les masies de Can Carner i Can Pèlags, amb la col·laboració de l’Ajuntament, de la Cooperativa Can Carner i de Francesca Clusellas en la visita a la masia de Can Pèlags. Una ruta similar es va dur a terme al CECV-AH per Festa Major. A causa de l’èxit i demanda de la ciutadania, s’ha adaptat la proposta i es repeteix.


Cal tenir en compte que per participar  en la ruta de diumenge cal inscripció prèvia, que s’obre aquest mateix divendres dia 4 a la web https://centreestudiscastellar.cat.


La sortida es farà a les 10 hores a  la xemeneia situada al final del carrer de Sant Jaume, i finalitzarà cap a les 14 hores a Can Carner. Cal tenir en compte que per assistir a aquesta ruta cal estar avesat a caminar, portar calçat còmode i prou aigua, ja que durant l’itinerari no hi ha cap font ni punt d’aigua.


Les propostes de les JEP a Castellar del Vallès es completen amb una iniciativa de la Parròquia de Sant Feliu del Racó que consisteix en una matinal de portes obertes a l’església de Sant Feliu, també diumenge 13 d’octubre. Entre les 11 i les 14 hores, tothom qui ho vulgui i s’apropi a l’església podrà conèixer-ne l’arquitectura i la història, i podrà contemplar les pintures restaurades recentment a l’interior de l’edifici, obra del pintor sabadellenc Fidel Trias Pagès, així com la restauració de les pintures d’Alfons Gubern. 


Totes les activitats seran, en aquest cas, gratuïtes, i només cal inscripció per a l’itinerari a Can Carner i Can Pèlags perquè té un aforament limitat.

 

JEP 2024: 'Itineraris, xarxes i connexions'

 

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Aquest projecte té la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner, de l’Associació de Micropobles de Catalunya i de Catalonia Sacra. 


Enguany, les activitats i jornades de descoberta del nostre patrimoni cultural tindran lloc els dies 11, 12 i 13 d’octubre i s’emmarquen en el paraigua.


“Itineraris, xarxes i connexions”. Aquest és el tema escollit per a aquesta edició 2024, que coincideix amb la celebració del 70è aniversari de la Convenció Cultural Europea i que comparteix l’èmfasi de la convenció en la completa xarxa de connexions entre les històries culturals que han evolucionat durant tots aquests anys. 

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris