IMG 20240717 202917_1440x961
L'equip d'estudi i exploració de les mines d'aigua de Sant Feliu de Llobregat, format per Oriol Valls, Josep Menargues i Jaume Campos, van oferir una xerrada sobre les mines al Centre d'Estudis Castellar. ||M. A.
18/07/2024 Cultura
Les mines d’aigua, un patrimoni oblidat

La importància de les mines d'aigua en entorns urbans va centrar l'interès de la darrera xerrada dels 'Vespres amb Història'

M. A.

Dimecres 17, el Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història va dur a terme la darrera sessió dels 'Vespres amb Història' d’aquest estiu centrada, en aquesta ocasió, amb el valor patrimonial de les mines d’aigua. Després d’una breu presentació a l’audiència, amb més d’una trentena de persones,  es va projectar el documental Els altres camins de l’aigua, produït pel diari independent i cooperatiu FetaSantfeliu.

 

Després, es va iniciar un col·loqui amb els seus protagonistes, l’equip d’estudi i exploració de les mines d’aigua de Sant Feliu de Llobregat, format per Jaume Campos, Oriol Valls i Josep Menargues.

 

Ells mateixos van explicar com va començar el seu projecte amb les mines, amb el propòsit de descobrir i donar a conèixer aquest patrimoni hidràulic subterrani de les mines d’aigua a Sant Feliu.

 

L’equip , que té coneixements d’espeleologia, ha topografiat i documentat les mines durant tres anys i ha constatat la seva realitat. “Són mines que s’abandonen al segle XIX i que encara podrien tenir ús, en períodes de sequera”, van dir.  Fent el símil amb les mines a Castellar, es coincideix en el fet que els accessos a aquestes mines sovint han quedat soterrats sota el bosc o bé malmeses per les arrels “i ens agradaria que les administracions fessin un manteniment més continuat de les mines”

 

Diverses persones del públic van fer aportacions interessants a l’explicació dels conferenciants. El feedback va ser molt enriquidor.

 

“Tenim un patrimoni hídric ignorat durant molt de temps que en època de sequera pren més rellevància que mai”, van afegir. 

 

Amb aquesta xerrada, el Centre d'Estudis clou el cicle 'Vespres amb Història' d'enguany, que ha comptat amb quatre xerrades de temàtica històrica: l'arqueologia de Sant Feliu del Racó, el cost humà durant la Guerra Civil, el monacat femení al Puig de la Creu, i aquesta darrera, sobre la importància patrimonial de les mines d'aigua en períodes de sequera. 

 

Més d'una trentena de persones van assistir a la projecció 'Els altres camins de l'aigua' i posterior col·loqui al CECV-AH. ||M. A.Més d'una trentena de persones van assistir a la projecció 'Els altres camins de l'aigua' i posterior col·loqui al CECV-AH. ||M. A.

Comparteix
M'agrada
Comentaris