lab_1440x961
La proposta Lab sobre rodes  s'ha estrenat aquest divendres a la Sala Lluís Valls Areny a la 4a Setmana de la Ciència - Q.PASCUAL
08/11/2024 Cultura
Un punt de trobada per descobrir i estimar la ciència

La 4a Setmana de la Ciència s'estrena amb l'exposició '(In)visibles i (o)cultes' al Mercat i la proposta familiar 'Lab sobre rodes' a El Mirador. Aquest dissabte es farà un taller de robòtica

Rocío Gómez

Què tenen en comú Blanca Catalán de Ocón, Esther Zimmer Lederberg, Jess Wade, Agnòdice o Alice Guy? Que totes cinc van ser científiques, investigadores referents en la seva disciplina, i que formem part de la mostra (In)visibles i (o)cultes que es va inagurar divendres passat al Mercat, en el marc de 4a Setmana de la Ciència de Castellar. L'exposició, que es va poder veure la temporada passada al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, reivindica la figura de 24 dones que van destacar en àmbits com la física, botànica,medicina, microbiologia, química, astronomia o biologia, entre altres àrees de la ciència. Van ser i són (perquè algunes són contemporànies), pioneres, emprenedores i dones de ciència, que sovint no han ocupat la portada ni els titulars que mereixien perquè per raons de gènere han estat discriminades i menystingudes tot i la seva rellevància per a la història.

 

La mostra s'articula com "un viatge a través de l'espai i el temps per la vida de 24 dones científiques que la història ha fet invisibles".  El regidor de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació, Rubén Peñalver va detallar en una entrevista al magazín Connectats de La Xarxa que l'exposició visibilitza la trajectòria "de dones científiques que no han estat reconegudes en el decurs de la història, des de l'Antic Egipte fins els nostres dies, i explica en què van treballar i que han aportat al món de la ciència". De fet, un dels objectius de la mostra i de fet de la Setmana de la Ciència és "despertar vocacions científiques en els infants, generar aquestes inquietuds", va afegir el regidor. I en aquest sentit, obrir una finestra a aquests referents de dones científiques es transforma en una gran porta d'entrada.

 

L'exposició '(In)visible i (o)cultes' romandrà al Mercat fins el 15 de novembre  - Q.PASCUAL

L'exposició '(In)visibles i (o)cultes' romandrà al Mercat fins el 15 de novembre  - Q.PASCUAL

 

A banda de la inauguració de l'exposició del Mercat, la jornada de divendres va comptar amb una edició especial del LAB sobre rodes a la Sala Lluís Valls Areny d'El Mirador, un taller sensorial i de psicomotricitat a través d'un circuit de diversos materials, i en definitiva una descoberta per als més menuts de bracet amb les seves famílies. "El LAB és un dels puntals d'El Mirador. S'hi fan cursos ocupacionals, tenim impressores 3D d'última generació", va puntualitzar Peñalver. LAB Castellar i l'Ajuntament comanden aquesta nova edició de la Setmana de la Ciència, "una proposta consolidada a Castellar", va remarcar Peñalver, que enguany té la vocació de fer-se més present a tota la vila amb tallers i exposicions en espais estratègics per a la comunitat, com és el Mercat, un punt de trobada intergeneracional al centre neuràlgic de Castellar.

 

Ara bé, alguns dels plats forts de la Setmana de la Ciència arribaran a partir del cap de setmana. Tallers de programació, jocs d'enginy o de robòtica al LAB Castellar - aquest dissabte de 10h a 13h - , o el planetari i el telescopi - la tarda de dijous i divendres - a la terrassa d'El Mirador. Si el temps acompanya i la climatolgia és favorable amb un cel net i clar, a banda de la Lluna es podrà veure Saturn. També es duran a terme diverses conferències sobre exoplanetes, ciència i empresa o ciència quotidiana. Podeu consultar la programació en aquest enllaç i realitzar les inscripcions en cas que sigui necessari.

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris