El llibre s'ha publicat aquestes festes i homenatja 'L'any que ve', l'obra de Francesc Trabal que va ser la carta de presentació de les edicions La Mirada, l'any 1925
Què ha cagat el tió? Entre d’altres coses, el llibre L’any que ve no l’altre. I millor d'un tió que no d'una ofrena dels Reis Mags de l’Orient, parlant del llibre en qüestió. Sabadell Còmics i La Llar del Llibre editen aquest 2019 una obra que segurament no és mestra però que vol servir d'homenatge a la Colla de Sabadell, un grup heterogeni d’intel·lectuals que durant els anys 1920 van revolucionar el panorama cultural sabadellenc. El llibre que ara es publica posa en valor el que l’any 1925 va publicar un dels de la Colla, Francesc Trabal, titulat L’any que ve. Va lluir aleshores en unes edicions de luxe i va ser tot un escàndol, perquè a l’interior els lectors s’hi van trobar uns dibuixos malgirbats, “fets de mala manera expressament, i acompanyats d’unes llegendes a sota que deien obvietats”, explica Anton Carbonell, del Col·lectiu Pere Quart, un dels grups impulsors de l’any del centenari de la Colla. Per exemple, hi ha un dibuix amb un pinxo que dispara, “i el ferit diu: -pum!, és el ferit, qui ho diu!”.
Al llibre de Trabal hi van col·laborar Antoni Vila Arrufat, Ricard Marlet, Lluís Parcerisa, Josep M. Trabal, Joan Oliver, Armand Obiols i Miquel Carreras. El pròleg va ser de Josep Carner, “i no deia ximpleries, sinó que teoritzava sobre l’humor a la sabadellenca”, afegeix Carbonell. Aquell seria el llibre fundacional de la Colla de Sabadell i el primer de molts de les edicions La Mirada. Amb l’esperit i l’humor característics de la Colla de Sabadell, “s’ha aprofitat l’any 2019 per celebrar el centenari de la Colla i per a reeditar llibres, i aquest que ara presentem tenia una oportunitat”, diu Carbonell.
L'any que ve no l'altre pot ser un llibre per a divertir-se. De fet, l’anunci previ a la publicació era aquest: “Aquestes festes trobareu dues classes de persones, les que han comprat el llibre i els tristos”. Però segurament el llibre és molt més que un divertimento. “Es trobava a faltar un llibre que reflectís l’humor de la Colla”, reconeix Carbonell, que constata també la bona feina feta, i més seriosa, amb l’edició de La Mirada de Miquel Bach, una antologia de textos de la Colla, amb un estudi inicial ben fet. “També hi ha hagut altres coses serioses com el simposi que es va fer al Casal Pere Quart de sabadell, de tipus acadèmic, del qual en sortirà un llibre amb les presentacions”. El pròleg de la novetat editorial és de Jaume Aulet, que com a bon professor de filologia, ha sabut explicar què significa la Colla i el llibre. També hi ha una introducció al llibre feta pel mateix Anton Carbonell, del Col·lectiu Pere Quart.
La idea del llibre va sortir de Rafael Sabater, de Sabadell Còmics, després d'assistir a la xerrada Un home de Sabadell i un senyor de Terrassa [...], una conversa entre Jaume Aulet (de Terrassa) i Antoni Dalmases (de Sabadell). Se li va acudir que es podria fer un homenatge actual del llibre L’any que ve. Carles Fàbregas, de La Llar del llibre, de seguida s’hi va mostrar interessat. El resultat és un llibre amb gairebé 50 col·laboradors actuals, ple de dibuixos volgudament mal fets i amb llegendes plenes d’obvietats. "No ens pensàvem que tindríem tants col·laboradors, ha estat un èxit", reconeix Carbonell. En destaquen noms com els de Ramon Solsona, Narcís Comadira, Enric Casasses, Màrius Serra, Adrià Pujol, Marina Espasa, Feliu Formosa, Dolors Miquel, Roc Casagran, i inclou els autors castellarencs Joan Sellent, Joan Mundet, Josep-Ramon Bach. Gisela Pou, Marina Antúnez, Miquel Desclot i Natàlia Cerezo.
Tot i que el llibre ja és a la venda, a Sabadell (Llar del Llibre i Sabadell Còmics) i a Castellar (Llibreria Vallès i La Centraleta), la presentació oficial tindrà lloc el proper 24 de gener a la Llar del Llibre, amb la presència de Jaume Aulet, Maria Campillo i Antoni Dalmases. Oficialment, els actes commemoratius dels 100 anys de la Colla es van tancar al desembre amb un acte amb el president Torra i Joan Safont, comissari de l'esdeveniment. Tot i això, la Comissió 100 Anys de la Colla, amb el filòleg Cesc Prat com a ànima principal, i el Col.lectiu Pere Quart, "encara no volem tancar l'homenatge, volem continuar amb una sèrie d'iniciatives que, segurament, sorprendran", anuncia Carbonell.