El projecte, impulsat per Acció Musical, compta amb el suport de l’Ajuntament i vol apropar la música clàssica a la ciutadania
Dimecres passat, un centenar llarg de persones va assistir a l’Auditori Municipal a la presentació oficial de la nova orquestra de cambra, la Kamerata Castellar, desbordant les previsions dels organitzadors. Aquesta formació, impulsada per l’entitat Acció Musical Castellar amb el suport de l’Ajuntament, es va presentar com un projecte ambiciós que pretén apropar la música clàssica a la ciutadania i que també vol projectar el nom de la vila més enllà de les seves fronteres.
Tal i com va dir a la presentació el prestigiós director i músic Antoni Ros-Marbà, que exerceix de padrí de l’orquestra, “és un fet insòlit que un municipi com Castellar aposti per aquest projecte cultural realment transcendent, no només per als músics de la Kamerata i el municipi, també per al país”.
Abans de les paraules de Ros-Marbà, rebudes amb aplaudiments, van intervenir els principals protagonistes del projecte: Laia Rocavert, presidenta d’Acció Musical Castellar; Carles Miró, director de la Kamerata Castellar i Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès.
Durant el diàleg, es van exposar els objectius de la Kamerata, com el d’oferir una programació de proximitat, però amb un alt nivell de qualitat musical, i contribuir a l’enriquiment cultural de la vila.
Carles Miró va destacar la professionalitat dels músics que conformen la formació, entre els quals hi haurà castellarencs. De fet, Ros-Marbà els va qualificar de “músics de primera divisió amb aspiracions a jugar la Champions”. Miró va detallar que els programes musicals de l’orquestra es mouran entre els 15 i els 35 músics, “un format que ve del classicisme vienès”.
Per la seva banda, Laia Rocavert va explicar que per a Acció Musical Castellar la Kamerata Castellar suposa “tancar el cercle després de més de 15 anys amb un projecte pedagògic com Artcàdia al darrere; la Kamerata és l’últim esglaó després d’haver creat l’orquestra de petits músics i la JOCVA”. Rocavert també va subratllar la importància de fer la música clàssica accessible a tothom, no només a un públic reduït.
Aprofitant la presentació oficial, Miró va explicar els detalls de la programació prevista per a la temporada 2024-25, que ja es pot consultar al web municipal i al programa de mà de la temporada, i per a la qual ja es poden comprar els abonaments. El debut de l’orquestra serà el 16 de novembre amb la Simfonia núm. 3 en Re Major, D 200 de Franz Schubert i la Simfonia núm. 7 en La Major, Op. 92 de Ludwig van Beethoven, dos músics coetanis a la Viena del XIX.
Finalment, l’alcalde Ignasi Giménez va voler destacar “l’empenta i l’entusiasme” amb els que el director Carles Miró havia aixecat la Kamerata i va afirmar que la proposta havia nascut “gràcies al caldo de cultiu generat al municipi a nivell cultural”.
La segona part de l’acte va consistir en la signatura oficial del compromís entre Acció Musical Castellar i l’Ajuntament de Castellar del Vallès, un moment solemne per oficialitzar l’acord de col·laboració i garantir la viabilitat i l’èxit de la Kamerata Castellar.
Després de la presentació i part formal de l’acte, l’assistència va poder gaudir d’un tastet musical a càrrec d’alguns dels solistes de la Kamerata Castellar. Gerard Claret (violí), Patricia de No (flauta), Jordi Claret (violoncel) i Cristina Membrive (contrabaix) van interpretar quatre peces, des de clàssics de Haydn fins a composicions de Piazzolla. Aquestes interpretacions van demostrar l’alt nivell artístic dels membres de la formació i van deixar el públic amb ganes de més.
Quatre solistes de la Kamerata Castellar van posar l'accent musical a l'acte de presentació de l'orquestra. || M. Pérez