Nou èxit de la Kamerata Castellar que va tornar a omplir l’Auditori en un tercer concert dedicat a les cordes de Mendelssohn amb tres simfonies i una segona part on es van sumar els pianistes Carles Lama i Sofia Cabruja per interpretar un concert per a quatre mans de John Carmichael
Tercer concert de la Kamerata Castellar a l’Auditori Municipal, tercer ple absolut i, com en les ocasions anteriors, tercer èxit aclaparador. La combinació del programa dissenyat per a les cordes de l’orquestra va demostrar ser tot un encert amb una primera part de caràcter neoclàssica i romàntica amb tres simfonies del Mendelsshon adolescent i una segona part on es va afegir un gran piano de cua per al Concerto Folklórico de John Carmichael, obra escrita per a piano a quatre mans i cordes.
Com Mozart, l’alemany Felix Mendelssohn, va ser un nen prodigi que ja amb 9 anys protagonitzava recitals i amb l’edat del que seria actualment un estudiant de tercer de l’ESO ja componia simfonies com les que va executar la Kamerata. Especialment brillant va ser la interpretació de la Número 4 que va aconseguir transportar les 300 persones que omplien l’Auditori al món romàntic de l’Alemanya del primer terç del segle XIX; l’expressivitat i els contrapunts de les cordes feien recordar els paisatges boirosos del gran pintor coetani de Mendelssohn, Caspar David Friedrich, aquell Caminant sobre mar de núvols o El monjo a la vora del mar. El públic va premiar amb una enorme ovació el final d’aquesta primera part del concert que va acabar amb els grans contrastos de la simfonia núm. 10 entre la calma i la tensió pròpies de la sensibilitat romàntica, però, en el cas de Mendelssohn, sempre continguda com va subratllar Carlos Calderón en les notes del programa de mà.
El segon bloc de la nit musical va ser un moment dels que els espectadors presents retindran a la memòria: el centre de l’escenari va ser ocupat per un gran piano de cua Steinway on van seure el duet Carles Lama i Sofia Cabruja. Els dos pianistes, embolcallats per les cordes de la Kamerata van portar una obra no gaire coneguda, però que va entusiasmar el públic: el Concerto Folklórico del també pianista australià John Carmichael qui, amb 94 anys encara es manté actiu, per cert.
L’obra, que homenatja la música folklòrica espanyola amb acostaments molt dinàmics a territoris com el flamenc o les jotes, respira neoclassicisme pels quatre costats i l’expansió que aporta l’execució dels dos pianistes va enlluernar l’Auditori. Lama i Cabruja van saber ficar-se el públic a la butxaca amb una interpretació plena de passió i alegria i que podia recordar els espectadors grans obres de, per exemple, Manuel de Falla. L’èxit del concert va ser incontestable amb minuts d’aplaudiments i crits de ‘Bravo’ i la Kamerata i els dos pianistes van tornar a regalar el públic un bis de l’obra que acabaven d’interpretar.
Minuts després d’acabat, el director de la Kamerata, Carles Miró, comentava acompanyat de Carles Lama i Sofia Cabruja que la vetllada musical buscava «un contrast entre les cordes de la Kamerata i el gran piano del 'concertàs' de Carmichael». I tot això, justament, passava el dia Internacional del Piano, tot entrant la primavera.