53751940797 12408784f2 o_1440x961
Moment del discurs de Gisela Pou a l'entrega del guardó Premi Carlemany (a la dreta de la imatge), a Andorra. || GOVERN D'ANDORRA
31/05/2024 Cultura
Gisela Pou recull el XIII Premi Carlemany, a Andorra

L'escriptora castellarenca ha estat reconeguda per la novel·la 'Retorn a Douglas Row'

Marina Antúnez

Gisela Pou va recollir dimarts el XIII Premi Carlemany per al Foment de la Lectura que atorga el Govern d'Andorra i Grup 62 a través del segell Columna Edicions. La seva novel·la Retorn a Douglas Row ha estat la més votada de les 29 obres que s'han presentat en aquesta última edició.

 

La resolució del premi ja es va donar a conèixer el passat mes de febrer, tal i com va recollir L'Actual a l'article 'Gisela Pou, d'enhorabona', però va ser el dia 28 de maig quan es va fer l'entrega de premis a Andorra, en un acte solemne que va comptar amb el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, entre d'altres autoritats, i també amb l'editora de Columna i els joves que han premiat l'obra de Pou. Gairebé en paral·lel, el passat 22 de maig la novel·la Retorn a Douglas Row també va sortir publicada a les llibreries. 

 

"És una obra pensada per a nois i noies de 1r i 2n d'ESO, té diàleg, té acció, també ho pot llegir un adult però he escrit pensant en els joves, amb una llengua adequada per a l'edat", diu Gisela Pou.

 

Té tot el sentit del món, doncs, que qui tingui l'última paraula per a determinar l'obra guanyadora d'un premi important com el Carlemany sigui un jurat juvenil, després que un consell lector format per professionals del sector seleccionés primer dues obres finalistes, que es van lliurar a aquest jurat jove per a l'adjudicació final. A la 13a edició del certamen hi van participar dos alumnes de tres de les escoles d'Andorra (Col·legi Sant Ermengol, Escola Andorrana de segona ensenyança d'Ordino i el Liceu Compte de Foix). "Dimarts mateix ja vaig visitar dues de les escoles, i a la tercera també hi aniré, quan hagin llegit la novel·la, per comentar-la amb ells", explica Pou.

 

 

Gisela Pou amb el cartell del llibre premiat al Premi Carlemany, a Andorra. || L'ALTAVEU - Meritxell Prat Prat

Gisela Pou amb el cartell del llibre premiat al Premi Carlemany, a Andorra. || L'ALTAVEU - Meritxell Prat

 

L'obra premiada

Retorn a Douglas Row, de Columna Edicions, és una novel·la que explica la història d'una noia de 15 anys, l'Alícia, que quan tenia 11 anys va perdre el seu pare, mare i germà en un accident d'avió, mentre ella era amb la seva tieta (germana del pare). Aquesta tieta passarà a ser la seva tutora. Vivien a la casa de Douglas Row, la seva mare era anglesa. Després de quatre anys decideix tornar a Douglas Row en una voluntat de retrobament amb la mare. "Del pare i germà té records perquè n'hi parla la tieta, però de la mare, no". Aquesta serà la història subjacent de la novel·la.

 

A més de la història del dol i de fer-se gran, també hi trobem un fet insòlit. Fixant-nos ara en la trama, Pou ens situa a la casa de Douglas Row, que fa cantonada. Just davant, hi ha una llibreria de segona mà que és dins una església, la Leakey’s. L'Alícia hi arriba un 21 de desembre. Hi ha lluna plena, una tempesta i cau un llamp. I passa un fet fantàstic, un personatge de ficció es converteix en real, i aquest personatge és el Quixot. "Gràcies a aquest personatge  l'Alícia retroba la mare". La feina de la protagonista serà fer retornar el personatge al llibre, amb l'ajuda d'un amic xinès.  "M'interessava molt el personatge del Quixot per la seva vinculació amb Barcelona, i també per explicar que la literatura ens ajuda a sanar, a comprendre, a trobar", afegeix Pou. 

 

En aquest història de ficció hi ha elements reals, com la llibreria. "La vaig veure per primer cop l'any 2008 en un viatge a Escòcia i em va meravellar, plena de llibres en prestatgeries, i alguns, l'un sobre l'altre, una estufa central amb llenya, i vitralls a les finestres, perquè era dins una església". De fet, Pou també esmenta aquesta llibreria a la novel·la La noia de la mitjanit

 

Després d'escriure Retorn a Douglas Row, l'escriptora castellarenca també es va adonar que a la història hi apareixen personatges de diferents cultures, "i ho vaig trobar molt interessant perquè és el món en el que vivim". Hi ha l'Alícia, una nena catalana, la mare anglesa, l'amic xinès, i el Quixot, "que ve de la literatura castellana i que és universal"

 

La novel·la se situa a l'època actual, i tot i que no es tracta d'un drama "perquè és una història que té molta llum, hi endevinem l'element de la nostàlgia i ens fa pensar en la necessitat de saber qui són els nostres ancestres".

Comparteix
M'agrada
Comentaris