Un nou estudi de la UB, dirigit pel castellarenc Lluís Gibert, confirma que la vida humana va arribar per l'Àfrica
Un nou estudi de la Universitat de Barcelona sobre les restes humanes trobades a Orce, dirigit pel castellarenc Lluís Gibert i publicat a la revista Earth Sciences Review, confirma que els homínids van arribar a Europa a través de l'Estret de Gibraltar
L’equip de Gibert ha demostrat que les restes humanes trobades al municipi granadí d'Orce, que compta amb més de 1.3 milions d'anys, corresponen als primers homínids que van arribar a Europa a través de l'Estret, procedents d'Àfrica.
Segons les datacions geològiques, les restes del jaciment de Venta Micena es remunten a fa 1,32 milions d'anys. Per tant, es tracta de la prova de vida humana a Europa més antiga fins avui. Aquesta troballa desmenteix la hipòtesi que apuntava que els primers humans al continent europeu van arribar per l'Est.
L'equip que ha treballat en aquesta investigació ha estat liderat pel castellarenc Gibert, que treballa com a investigador de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, amb investigadors del Centre de Geocronologia de Berkeley i de la Universitat Estatal de Murray. Ell mateix ha remarcat, en defensa de la hipòtesi que situa Gibraltar com l'entrada dels humans a Europa, que no hi ha cap evidència més antiga que provi el contrari.
A més de les restes de Venta Micena, l’equip de Gibert també ha revelat l'edat de les troballes en altres jaciments, que també formen part de la conca de Guadix-Baza a Orce. Els de Barranco León tenen 1,28 milions d'anys i els de Fuente Nueva, 1,23 milions .