El Cor Sant Esteve i la Coral Xiribec oferiran un repertori de peces tradicionals i més innovadores, inspirades en el Nadal
L’església de Sant Esteve acull, diumenge dia 15, a les 18.30 h, el tradicional Concert de Nadal amb el Cor Sant Esteve i la Coral Xiribec. “Hi participem tots els grups del cor, és molt participatiu”, explica Jaume Sala, director del Cor Sant Esteve.
Enguany, es reestrenen dos grups, el de menuts (amb infants de 3 i 4 anys) i el de mitjans (de 7 i 8 anys), dirigits per Berta Junqué. “Estem molt contents perquè la pandèmia ens va fer mal; era una activitat perillosa, aleshores, i ara hem remuntat, i molt”, diu Sala. En aquest sentit, noves famílies s’han incorporat a la coral “i n’estem molt contents”.
El Cor Sant Esteve també compta amb el grup de petits (amb infants de 4 i 5 anys), dirigits per Bel Bedson, i el de grans (amb cantaires de 9 a 14 anys), dirigit per Jaume Sala. “Cadascú cantarà un parell de cançons, i alguna conjunta, entre ells”.
També segueix actiu el Kor Ítsia, format per noies de 25 a 30 anys, “que havien cantat de nenes al Cor Sant Esteve”, i les Atzamares i les Rebels de Bracet, que també cantaran una part, totes soles. Jaume Sala també dirigeix aquests dos cors.
Aquest any, el Cor Sant Esteve sumarà una cinquantena de cantaires i afirma que llença la casa per la finestra i fan una peça conjunta, en què participaran tots els cors menys els menuts. Han preparat un medley, un popurri que han titulat Amics i que parla de l’amistat “però amb aquell bon humor de musicals com ‘Toy Story’, i acabem amb els ‘Amics per sempre’ de Los Manolos”. En aquesta cantada, també conviden a cantar la Coral Xiribec.
El Cor Sant Esteve també ha convidat excantaires, “com Jan Gili dels Lòxias, pares i mares de la coral i Rivero, que toca el baix”. També hi haurà bateria i els arranjaments al piano de Dani Garcia. També hi haurà convidats sorpresa que van apareixent durant el concert.
Per Nadal, un any més, la coral busca l’equilibri entre el que és tradicional, sobretot la tradició catalana, i el que és nou, noves visions del Nadal. “Portem mirades noves, cançons noves, perquè ha canviat molt la visió del Nadal de fa uns anys, els elements ja no són tan religiosos, sinó més costumistes”, comenta Sala.
Amb això, el Cor Sant Esteve va construint el repertori. Els més petits canten temes més tradicionals. Els més grans, més innovadors, “però el cor vol ser molt curós amb la qualitat musical i que es respecti la tradició”. En aquest sentit, sí que cantaran peces com El desembre congelat amb arranjament de les germanes Neddermann. “També cantaran ‘Carol of the bells’ i ‘Na Maria na partera’ amb arranjaments interessants, marca de la casa”.
Altres melodies que sentirem diumenge ens transportaran cap a Finlàndia o el centre d’Europa, “tot i que aquest any tirem més cap als Països Catalans, música d’arrel, això sí”. Per marcar aquestes arrels, s’acompanyen de panderos quadrats, que donen un color de música d’arrel.
La Coral Xiribec, dirigida per Toni Jorquera, serà qui obrirà el concert de diumenge, interpretant quatre cançons. “Faran nadales d’Andorra, del País Valencià, de Menorca”, afegeix Sala. Aquesta coral treballa amb molt gust, “és un cor digne que fa molts anys que canta amb molta il·lusió”.
Després, el Cor Sant Esteve convidarà la Xiribec a cantar plegats el popurri de l’amistat, i totes dues agrupacions finalitzaran el concert, com és costum, cantant conjuntament les peces Adeste Fideles i Joia en el món.
El Cor Sant Esteve segueix sent majoritàriament un cor format per veus femenines, “tot i que al grup dels menuts estan entrant molts nens”. Sala apunta que n’estan molt contents, tot i que costa que continuïn al cor perquè quan són més grans s’apunten a altres aficions. Però això no és així a tots els països. “Hi ha llocs com a Anglaterra que el cor de nois i d’homes és un orgull. Els dona un prestigi”, afirma Sala.
Caldrà esperar, doncs, que l’arrelament de les veus masculines als cors també es vagi consolidant a casa nostra.