L’òpera que s’estrena a la Faràndula ha estat traduïda pel castellarenc Joan Sellent
El 26 de gener, el teatre de La Faràndula estrena l’obra Push! (Empeny!). El castellarenc Dani Coma és director d’escena d’aquest projecte ambiciós, que va rebre com un encàrrec, l’any passat. A nivell de ciutat, és l’acte que clou la capitalitat de la cultura catalana del 2024, que havia merescut Sabadell. “S’ha triat una òpera molt especial perquè és participativa, on hi formen part moltes entitats i cors de Sabadell”, diu Dani Coma.
Push! és, sense dubte, una òpera impactant, és la història del Simon Gronowski, un nen de 12 anys belga que va pujar a un tren en direcció Auswitch el 19 d’abril de 1943. Aquest tren anava destinat a la mort. “La seva mare li va fer “push”, el va empènyer per salvar-li la vida. Aquesta òpera és el relat d’aquest nen”., explica Coma.
A l’òpera hi apareix el Simon, el protagonista, quan al cap d’uns anys es troba amb un dels guàrdies que els van fer pujar a dalt del tren. “Tenen una trobada i Simon el perdona, pels seus actes”. Situant-nos en el context del moment històric, que passava és que els guardes, o bé formaven part d’aquests grup de col·laboradors dels nazis o n’eren víctimes. “Als trens, hi feien pujar els seus veïns i amics, per salvar-se a ells mateixos i la família”. És una òpera que parla de la bondat humana.
La història és colpidora, “i el resultat final on s’opta pel perdó és un missatge interessant”. Encara s’hi afegeix emotivitat quan descobrim que el Simon encara és viu; ara és un home de 93 anys, amb el cap clar. “Em consta que diumenge serà a la funció”.
Dalt de l’escenari hi ha uns 150 cantaires, amb la participació de la Coral Belles Arts de Sabadell, Cor Els Notes, Cor Ohana i un cor de 40 cantaires del Conservatori del Liceu, a més de 15 músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès, i els solistes Toni Marsol (Simón), Germán de la Riva (el guàrdia), i Laia Frigolé (germana). Jordi Cos s’ha encarregat de la coordinació i direcció artístic i Manel Valdivieso, n’és el director musical.
Dani Coma, director d'escena de 'Push!' ('Empeny!'). || CEDIDA
Aquesta òpera és tota cantada en català, amb parts de recitatiu, i amb la traducció del traductor castellarenc Joan Sellent. També hi ha subtítols perquè la gent pugui seguir bé el text. “El tipus de direcció escènica que he fet jo és molt literal, molt explicativa, ajuda a entendre què és el que va passar”.
La feina de Coma ha estat escènica, “el tipus de direcció escènica que he fet és molt literal, molt explicativa, i ajuda a entendre què és el que va passar, s’escenifiquen diferents moments de l’argument”.
El projecte comença i acaba diumenge però té un format que permetria fer-lo a altres comunitats i poblacions amb cors. “És un projecte bonic que explica una història bonica i que té un missatge final esperançador”.