Cesk Freixas i Miquel Albero van oferir una xerrada centrada en el cooperativisme cultural, organitzada per l'Ateneu Cooperatiu Vallès Occidental al Calissó
La xerrada 'Cultura cooperativa: Fent xarxa per generar canvi' s'ha dut a terme aquest matí al Calissó, organitzada per l'ateneu Cooperatiu Vallès Occidental i Xarxa d'Ateneus Cooperatius.
Hi han estat convidats Cesk Freixas, cantant, músic, poeta i escriptor, i Miquel Albero, representant de Cultura Cooperativa i responsable de la llibreria El Refugi de la Seu d'Urgell.
La xerrada s'ha centrat en identificar les problemàtiques del sector cultural en el marc dels projectes que s'estructuren al voltant de l'economia social i solidària. Freixas i Albero han comentat la complicada situació amb què es troben moltes organitzacions impulsores de la cultura quan han de fer front a unes institucions que aposten bona part del pressupost a un sol cap de cartell. En aquest sentit, també han fet una crítica constructiva als grans festivals de música del País. Reconeixen que apostar-ho tot a unes mateixes cartes dificulta molt que les entitats més petites o professionals de les arts (músics, actors o artistes en altres disciplines) puguin ser contractats i remunerats d'una manera digna. Apostar pels grans noms i prou "és un camí molt pervers que emprobreix la societat, la cultura", deia Freixas.
La conversa ha abordat, des de les arts escèniques i des d'un punt de vista més genèric d'allò que és la cultura, a quines problemàtiques s'enfronten com a sector, el cultural, "i quins mecanismes col·lectius i des de l'economia cooperativa i solidària tenim per poder plantejar alternatives", afegia Freixas. Albero ha comentat que "el catxè d'un artista per a una sola actuació pot suposar la quarta part de la inversió que un ajuntament podria fer durant un any sencer".
També s'ha posat l'accent sobre unes problemàtiques que "a vegades compartim amb altres sectors econòmics però que a vegades també són molt específiques del nostre propi sector", reconeixia Freixas.
El debat que ha sorgit entre el públic i els ponents ha estat enriquidor perquè ha identificat moltes d'aquestes problemàtiques. La majoria d'intervencions han estat en el sentit que les institucions haurien de creure més i invertir més en els equipaments, entitats, associacions i particulars que mouen la cultura, ja que encara costa molt que es cregui en la diversificació de propostes culturals. Tot i això, "cal no defallir", segons Freixas.
Violeta Palazón, com a representant de l'Ateneu Cooperatiu Vallès Occidental, organitzador de l'acte, ha recordat "que els ateneus també som una plataforma des d'on podem atendre i orientar els actius culturals, ja siguin entitats, organitzacions o particulars, som una plataforma que també donem un cop de mà, i a vegades això es desconeix". D'aquesta manera, oferint exemples d'altres ateneus o associacions que han seguit camins que els funcionen, es pot ajudar a tercers que no acabin de trobar el camí. "I hem deixat aquest camí possible per deixar enrere les precarietats i impulsar mecanismes que tinguin a veure amb la justícia i la solidaritat, i també amb la proximitat i els localismes", deia Freixas.