IMG 6654_1440x961
Dimecres passat, l’assaig de la Kamerata Castellar entre bambolines, previ al concert que oferiran dissabte a l’Auditori.  || M. ANTÚNEZ
14/11/2024 Cultura
Carles Miró: "Volem que la música arribi a tothom”

L’orquestra de cambra Kamerata Castellar pujarà a l’escenari de l’Auditori Municipal per primera vegada dissabte a les 20 h amb la Simfonia núm. 3 de Franz Schubert i la Simfonia núm. 7 de Ludwig van Beethoven. Prèviament, Miquel Desclot oferirà una conferència

Marina Antúnez

· Quan s’estrena la Kamerata?
Ens estrenem dissabte, dia 16 de novembre, però com en totes les produccions que farem –quatre, la primera temporada– sempre oferirem l’assaig general obert, que serà el dia abans a  les 12 h, i que pretén obrir l’espai de treball de l’orquestra a tothom qui ho vulgui veure. Aprofitem també aquest dia per fer les primeres activitats amb escolars. A les 10 h ens visitaran algunes escoles, els farem una visita explicativa. 

 

· També s’ha previst una xerrada.
Sí, abans del concert (18.30 h) també podrem gaudir d’una conferència a l’entorn del programa que estem fent. Procurarem que en cada ocasió vingui una persona de l’àmbit intel·lectual. En aquesta ocasió, començarem amb Miquel Desclot, que ens parlarà sobre la simfonia i l’orquestra clàssica. Tenim la voluntat de difondre aquest projecte des del punt de vista de la història i de la cultura. 
· Com s’organitza la temporada? Cada producció tindrà una temàtica concreta. Pretenem mostrar què pot ser una orquestra de format clàssic. Al classicisme és quan aquestes orquestres van desenvolupar-se, és on es va construir tal com la coneixem. Tot i que hi havia compositors que encara utilitzaven instruments de forma més semblant al barroc, al Romanticisme es van anar engrandint. Volem mostrar la capacitat de flexibilitat que té aquest tipus d’orquestra en funció del repertori. En aquest primer concert mostrarem una orquestra clàssica simfònica, en què hi haurà 34 instrumentistes, i també en el darrer concert (31 de maig). A la segona producció (18 de gener) reduirem una mica l’orquestra, mostrant la que és més típica de la part inicial del classicisme, amb cordes, oboès i trompes, i finalment, a la tercera sessió (29 de març) tindrem una formació molt típica i clàssica, només de cordes, amb música més moderna, tenint en compte que en aquest cas estem a l’època del Romanticisme. 

 

· Parla’ns del concert de dissabte.
El concert començarà a les 20 h, i cal entrada. L’accés a la conferència és lliure, a les 18.30 h. Al concert tocaran músics professionals d’arreu, alguns, castellarencs. Comptarem amb el Gerard Claret, que tocarà el concertino i que també participarà en els altres tres concerts. Ell és un violinista molt reconegut, que ha format part de molts projectes al país, i ens dona prestigi artístic. Al concert també sentirem els violins primers, violins segons, violes, violoncels, contrabaixos, flautes, oboès, clarinets, fagots, trompes, trompetes i un timpani; una orquestra de format clàssic simfònic. L’orquestra de cambra simfònica ampliada té un format de màxim 40, ampliant la corda. 

 

· Com va la venda d’entrades?
Vam fer una proposta d’abonaments que va anar bé, ja en vam vendre uns 90. I ara s’estan venent les entrades individuals. La nostra orquestra tindrà  un corpus de la plantilla que s’anirà mantenint, però cada concert té la seva instrumentació i, és clar, hi haurà músics que canviaran. Ja s’anirà veient al llarg dels quatre concerts. Volíem mantenir la fidelitat dels músics, per una qüestió de projecte, perquè puguem reconèixer l’estil Kamerata Castellar. 

 

· Tu en seràs el director?
Dirigeixo les quatre produccions que hem programat aquesta primera temporada perquè teníem ganes de desenvolupar projectes amb mi. De cara a les properes temporades, la idea és anar convidant algun artista solista i també un director. És interessant veure diferents maneres de veure la música i també servirà per posar Castellar a l’agenda dels directors del país. 


· Hi haurà projecte social, oi?
Sí, tenim un gran interès a desenvolupar el vessant inclusiu i social. A través del programa Apropa cultura, a què l’Ajuntament s’adhereix, treballarem amb les entitats que col·laboren amb persones amb risc d’exclusió per muntar algunes activitats que els puguin interessar. A partir del 2025 oferirem el programa Un matí d’orquestra, que planteja una activitat amb musicoterapeutes i assistència a l’assaig amb col·lectius amb risc d’exclusió. Per a nosaltres, és important que la música pugui arribar a tothom. 

 

Al centre, el director de la Kamerata Castellar, Carles Miró. A la seva esquerra, Gerard Claret, reconegut violinista. ||M. AntúnezAssaig de la Kamerata Castellar. Al centre de l'escenari, el director de la Kamerata, Carles Miró. A la seva esquerra, Gerard Claret, reconegut violinista.  || M. Antúnez

 

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris