grtrtrtre_1440x961
Joan Blanquer i Panadès, vestit de primera comunió. || ARXIU
02/02/2021 Cultura
25 anys dels articles a ‘Castellar en el meu record’

De l’any 1988 al 1996 Joan Blanquer va recollir els seus records dels anys vint i trenta a Castellar

Marina Antúnez

Sota el títol Castellar en el meu record es recullen els 60 articles que fa 25 anys Joan Blanquer i Panadès havia anat publicant al setmanari Forja, des del 5 de març de 1988 fins al 24 de desembre de 1996. Blanquer descriu el Castellar del Vallès dels anys vint i trenta, quan a la vila hi havia entre tres i quatre mil habitants . Repassa la vida, costums i tradicions de les entitats d’aquell temps i en recorda algunes de les persones més entranyables i significatives. 


Hi ha capítols dedicats al primer concurs de colles sardanistes; a l’Ateneu; al Patronat Obrer; el cinema al poble; a La Vallesana i el “Ton Cotxero”; a l’Orfeó Castellarenc; al setmanari La Farga;  a Els Tres Tombs; als jocs infantils, al Pare Rodés, rector dels Escolapis; a l’escola Germanes Dominiques, als balls de Carnaval; al Puig de la Creu; a Mossèn Joan Abarcat; a l’Aplec de Sant Sebastià; l’adéu al Passeig; a la gent de Castellar, etc. 


Blanquer va néixer al molí paperer de Fontscalents (Castellar del Vallès) el 8 de maig de 1912 i va morir l’any 2002 a Sabadell. Era administratiu de professió però va dedicar gran part de la seva vida a realitzar pel·lícules i documentals amateurs. La seva obra més coneguda és El pa nostre de cada dia (1950), juntament amb el cineasta i càmera sabadellenc Ramon Bardés i Abellà. Al film critica les condicions de vida de la postguerra a Espanya. També va ser guionista de diferents pel·lícules amateurs, guardonades per revistes especialitzades.


Després de la Guerra Civil, l’any 1940 va anar viure a Sabadell, es va casar amb Cèlia Carraté i va tenir un fill. L’any 1995, la Fundació Jaume I li va atorgar el Premi d’Actuació Cívica Catalana per la seva tasca com a professor de català durant el franquisme i el seu activisme en diverses iniciatives culturals de Sabadell: els Amics del Cinema, la delegació d’Òmnium Cultural a Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach. Va col·laborar amb la Unió Excursionista de Sabadell, la Comissió Municipal de Normalització Lingüística  i l’Arxiu d’Història de Castellar. També va ser jurat del Premi Pere Quart d’humor i sàtira i va col·laborar a la Forja, Plaça Vella i Artilletres.


A Castellar del Vallès, l’any 1996 l’IES Castellar va batejar la biblioteca de l’institut amb el seu nom. En record de Joan Blanquer, una escola de primària també porta el seu nom.

Comparteix
M'agrada
Comentaris