veterinais_1440x961
El col·lectiu també demana la rebaixa del 21% d’IVA veterinari. Imatge de la manifestació a Barcelona de fa uns dies.  || CEDIDA
10/02/2025 Actualitat
Els veterinaris diuen prou

El col·lectiu es mobilitza contra el nou decret que regula la prescripció de medicaments i també demana la rebaixa de l'IVA veterinari, que és del 21%

Rocío Gómez

La salut animal no pot ser un luxe. Aquest va ser el lema de la manifestació que fa uns dies va omplir els carrers de Barcelona. Una mobilització liderada per diversos col·lectius de veterinaris i entitats animalistes, que va impulsar a títol personal la veterinària Laia Sàbat. De seguida, els professionals del sector van fer costat a la mobilització i s’hi van sumar.


Una de les principals reivindicacions del col·lectiu és la rebaixa de l’IVA dels serveis veterinaris, que és del 21%, per equiparar-lo a la resta de serveis sanitaris, i la revisió de la nova llei de la regulació dels medicaments veterinaris. Es tracta del Reial Decret 666/2023 que va entrar en vigor el 2 de gener. En declaracions al magazín de La Xarxa i Ràdio Castellar, Connectats, la veterinària Laia Sàbat va explicar que el sector encara arrossega la pujada de l’IVA del 8% al 21% del 2012, “com si fóssim un luxe. Veure un espectacle taurí té un 10%, salvar un animal, un 21”.


D’altra banda, el col·lectiu ha mostrat el seu malestar amb el nou decret perquè “el criteri mèdic dels veterinaris s’ha deixat de banda”, diu Sàbat. “Se’ns posa en dubte. Per la nostra experiència amb casos clínics sabem quin tractament pot funcionar. Ara ens hem de limitar a la dosi que indiquin les instruccions del medicament. Si no, ens poden sancionar”, explica Gemma Marqués, responsable de la clínica veterinària Pachuchis de Castellar (c. Santa Perpètua, 3 bis).


A partir d’ara, els veterinaris ja no poden dispensar medicaments a la consulta si no són d’aplicació directa en l’animal, ni prescriure una dosi exacta, un tractament individualitzat. La nova legislació limita la venda directa de medicaments a les farmàcies, que hauran de dispensar l’envàs sencer. “Això augmenta la despesa veterinària i el malbaratament de medicaments,  i no és ecològic. Què en faran de tots els comprimits que els sobrin?”, remarca Sàbat.


A tot plegat s’afegeix que la llei sobrecarrega amb més burocràcia els veterinaris, amb un exhaustiu formulari telemàtic per cada recepta, que s’envia al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. En aquesta línia, des de Pachuchis alerten que aquesta mesura alentirà l’accés als tractaments, una situació que complica l’atenció a les clíniques veterinàries i agreujarà els casos més urgents. Les sancions per no complir amb la legislació poden superar el milió d’euros. “Abans podies fer la recepta a mà i ara hi dediques molt de temps, és un formulari increïblement llarg. Les sancions són inassumibles i innecessàries”, diu Marqués.  


També ha posat en peu de guerra al col·lectiu la prohibició de receptar un medicament genèric si es pot trobar una formulació específica veterinària. La motivació de la llei és lluitar contra la resistència als antibiòtics. “Reduir la resistència als antibiòtics ens sembla bé, però no creiem que sigui l’objectiu de la llei”, critica Sàbat. “En el cas dels gossos molt grans, que necessiten més medicació, encarirà moltíssim el preu. A més, no podem fer una recepta sense haver visitat l’animal. Alguns propietaris poden pensar que volem treure més diners,  i per això els fem una visita”, subratlla la veterinària castellarenca Gemma Marqués.


Per a Laia Sàbat, aquesta mesura “només té un sentit econòmic”. “Els fàrmacs d’ús veterinari són molt més cars, però funcionen igual que els altres. Com passa en la medicina de persones, un metge pot receptar un genèric o una marca. Ara només podrem receptar marques”, lamenta.  I afegeix: “és una contradicció molt gran perquè la nova llei de benestar animal diu que són un membre més de la família i estem obligats a tenir cura de la seva salut, però totes aquestes mesures ho dificulten”. 

Aquest dimarts s'ha convocat una aturada de servei, d'11h a 12h, als centres veterinaris catalans, i es preveu una nova mobilització el 28 de febrer, en aquest cas, a Madrid.

Comparteix
M'agrada
Comentaris