vacunacio CAP 2024_1440x961
Una infermera punxant la vacuna en el CAP de Castellar, que l’administra de dilluns a divendres, de 8 a 20h || Q. Pascual
23/10/2024 Actualitat
La vacunació contra la grip, en marxa

Aquest any només es vacunarà de la grip i la COVID-19 a l’ambulatori i no als casals de Gent Gran

Cristina Domene

Salut ja ha posat en marxa la vacunació contra la grip i la COVID-19 en les persones entre 60 i 80 anys i en les persones amb condicions de risc menors de 60 anys. Amb aquesta campanya que es porta a terme cada any, Salut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació, especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles. Per aquest motiu, cada any es posa l’èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones vulnerables. “La vacunació és important per dues qüestions, per evitar complicacions a partir de la malaltia i, per tant, millorar la qualitat de vida de les persones, però també per evitar que augmenti la pressió assistencial i que es col·lapsin els diversos serveis sanitaris”, va recordar Dolors Alcaraz, infermera de pediatria i referent de vacunes del CAP Castellar del Vallès, juntament amb Eva Royo. 


A Castellar ja estan obertes les agendes. El servei s’ofereix de dilluns a divendres de 8 a 20 hores. “La previsió inicial de dosis és diferent per a cada campanya, però animem la gent que es vacuni, perquè són efectives i segures. Val la pena recordar que enguany només vacunem a l’ambulatori, i no als casals de Gent Gran com en anys anteriors. És més rendible. Però si alguna persona no pot de dilluns a divendres, s’ha obert punt de vacunació al CAP Sant Fèlix de Sabadell, els dissabtes de 9 a 17 hores”, va explicitar l’experta.


Els objectius de Salut, alineats amb els objectius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), pretenen assolir una cobertura del 75% per a les persones a partir dels 60 anys, les que tenen condicions de risc i el personal sanitari, assolir una cobertura del 60% en les dones embarassades i augmentar la cobertura en els infants. “Recomanem les embarassades vacunar-se i també a aquelles mares que han tingut un nadó fa menys de sis mesos”. Enguany, hi ha una novetat per a infants d’entre 2 anys i menys de  5 que l’any passat es va fer com a prova pilot i va obtenir bons resultats: “És una vacuna atenuada intranasal i és molt ben tolerada i té molt bona acceptació. La meitat es posa en una fosa i l’altra meitat en l’altra. I s’evita la punxadeta intramuscular”


Un altre aspecte positiu de la campanya es que és un bon moment per saber si el pacient compta amb alguna altra vacuna pendent: “El professional revisa el seu estat vacunal i si falta alguna, com la del tètanus, surts de la consulta amb la vacuna ja programada”, va manifestar l’experta.


Trencar mites
A Catalunya, la vacunació cada any evita més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions de salut. Tot i que encara no han començat de manera generalitzada els casos de grip sí que n’hi ha de Covid-19: “Grip encara no, però sí que estem tractant Covid i altres virus respiratoris. Aprofito per recordar que les persones que han passat la Covid han d’esperar tres mesos per poder-se vacunar de Covid. Sí que ho poden fer de la grip”. La infermera Alcaraz recorda que és molt importat trencar mites com, per exemple, que són pitjors els símptomes de la vacunació que els de la malaltia. “Hi ha persones que diuen que després de la vacuna es refreden. Penseu que hi ha altres virus circulant i pot coincidir que et vacunis i al cap d’uns dies estiguis amb una faringitis, però no té perquè ser de la vacuna. Les reaccions són lleus, locals al braç o una mica de febre i malestar un o dos dies que es tracta amb paracetamol. El benefici de posar-te-la és molt més alt que el risc. Els símptomes i les complicacions de la malaltia seran pitjors que la reacció de la vacuna”. Per a aquesta campanya de vacunació s’han adquirit un total d’1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen 53.000 dosis addicionals respecte a la campanya de vacunació de 2023-2024 (1.715.000) i 163.200 dosis més respecte a la campanya de 2022-2023 (1.604.800).


La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita prèvia. Per tal de demanar dia i hora per a les vacunes cal sol·licitar-ho a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d’atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cat/ o bé acudint directament al CAP i demanar-la de manera presencial.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris