El professor Xavier Giménez durant la conferència - Cedida
Tot sobre l'aire que respirem
Els alumnes de 3r, 4t d'ESO i batxillerat de Castellar han pogut seguir una conferència dins del marc de la Setmana de la Ciència
Redacció
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació impulsa la realització de conferències arreu de Catalunya en la Setmana de la Ciència. Avui a l'Auditori l'alumnat de 3r, 4t d'ESO i batxillerat de Castellar han pogut compartir la conferència "L'aire que respirem" que ha presentat Xavier Giménez, professor titular del departament de Ciències de Matèria, Química i Física de la Universitat de Barcelona.
Amb imatges espectaculars Giménez ha fet un viatge partint d'un fet tan quotidià com és respirar. Què entra dins nostre? Literalment, trilions de cossos tan petits que ens passen desapercebuts, tan nombrosos que en perdem el compte. Ha mostrat com algunes substàncies, com l'oxigen, són prou conegudes; d'altres, com l'ozó, no ho són tant, però no per això són menys rellevants.
Els alumnes han pogut saber aspectes com per què el lloc més sec de la Terra és a l'Antàrtida? Per què fem servir nitrogen per inflar els airbags? Què passa dins un llamp? Què té a veure l'ozó amb l'olor a terra mullada després de la tempesta? Què té a veure el color de la flama amb la temperatura? Per què acaba en punta? Com seria una flama sense gravetat? Giménez ha apropat als alumnes aspectes complexos de forma entenedora amb imatges i vídeos espectaculars.