Sembla que enguany l’espècie protagonista serà el rovelló
Després de quatre anys amb escassetat de bolets, aquesta tardor s’han donat les característiques necessàries per tenir-ne una temporada de prometedora. La sequera dels últims anys es va traduir en collites nefastes, i tot i que hi ha hagut factors adversos per als bolets al setembre, com ventades i glaçades, l’octubre està registrant pluges generals que es tradueix en boletaires optimistes. Sembla que enguany l’espècie protagonista serà el rovelló, un bolet que ja podem trobar a comerços de la vila com La Botiga del Castell. “S’ha copsat molt aquest augment del producte. L’any passat gairebé no em van arribar i aquest any, dues vegades a la setmana me n’arriben”, explica el propietari, Toni Santos. Els bolets que podem trobar a la botiga, sobretot rovellons, els porten castellarencs experts a collir bolets. “Només tinc bolets quan gent de Castellar, coneguts, me’ls porten després d’haver anat a buscar-los a la muntanya. No vaig a comprar-los al mercat”.
Santos explica que en un parell de dies s’acostumen a vendre tots, “és el que interessa perquè no es facin malbé”. Els proveïdors informen el botiguer de la zona on els cullen, però com a bons boletaires, no desvetllen la ubicació exacta. “Els cullen al Berguedà, la Cerdanya, a la Seu... aquí a Castellar no n’hi ha tants, el nostre voltant està molt sec”, explica Santos.
Consells per anar a collir bolets
La tradició d’anar a collir bolets és molt popular al nostre país. Sovint, però, se’n desconeixen les característiques i no es té prou cura a l’hora de collir-ne, per això s’han de tenir en compte tres consells essencials: collir només els bolets que conegueu bé perquè n’hi ha de verinosos. De fet, una frase comuna dins el món dels bolets és: “Si dubtes, no ho agafis”.
No utilitzeu rasclets ni altres eines: malmeten el bosc i la part subterrània dels bolets. Per dur-los, el millor és un cistell.
Per últim, per tal de no extraviar-vos, no us allunyeu dels camins principals i fixeu llocs i hores de retrobament amb els vostres companys.