blacky_617x412
En Blacky es troba a Caldes Animal en adopció solidària, sense cost
29/08/2018 Actualitat
Situació límit a la protectora de Caldes Animal

L’Ajuntament fa un crida per a l’acollida i adopció d’animals davant del repunt  d’abandonaments. La protectora està saturada i els animals que es recullen a Castellar es deriven a altres residències canines

R.G.

És un dels pitjors estius que es recorden quant a l’abandonament d’animals. La protectora Caldes Animals, responsable de la recollida d’animals abandonats a la via pública a Castellar del Vallès, ha  alertat que enguany l’entrada d’animals al centre s’ha disparat com mai fins a saturar les instal·lacions. A més, la xifra d’adopcions també ha baixat en els darrers mesos fet que ha portat la protectora a una situació límit fins el punt d’anunciar que no podran acollir més animals castellarencs fins que no es doni sortida als que ja s’han recollit.


A hores d’ara, segons la protectora, els animals recollits a Castellar “ocupen més del doble de les places contractades per l’Ajuntament”. Un cost extraordinari que l’administració local està assumint. En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, Aleix Canalís, ha remarcat que “no es deixaran de recollir els animals abandonats” però que en lloc de traslladar-los a la protectora de Caldes que no disposa de més espai, “es portaran a residències canines”.  Des de la protectora puntualitzen que  les residències s’han compromés a “acollir els animals pel mateix preu que ho faria la protectora” i que Caldes Animal seguirà fent la “gestió dels animals pel que fa a la recollida, el trasllat o l’adopció”.

 

CRIDA PER A LLARS D'ACOLLIDA I ADOPCIÓ

En xifres, a Caldes Animal hi ha 62 gats i 53 gossos que han estat recollits als carrers i places de Castellar del Vallès. D’aquests, 11 gossos i 12 gats es troben en situació d’adopció solidària, és a dir, sense cost per a l’adoptant. Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament ha fet una crida a la ciutadania per cercar amb urgència llars d’acollida i promoure les adopcions de gats i gossos. Caldes Animal exposa que aquesta “situació de saturació” també l’estan patint altres protectores com les de Sabadell, Mataró i Granollers.


Pel que fa a Castellar, fonts de la protectora asseguren que s’està produint un abandonament massiu dels gossos potencialment perillosos pels quals es necessita una llicència especial. “Costa molt que s’adoptin i col·lapsen el centre. Els propietaris no volen fer front als controls, treure’ s la llicència, pagar una assegurança... Busquen una sortida fàcil”,  lamenten des del centre.

 

En Titan va arribar el juliol passat a la protectora i està en adopció

En Titán va arribar a la protectora el juliol passat i està en adopció

 

D’altra banda, bona part dels animals que creuen la porta de les protectores no estan ni xipats ni censats, un problema afegit per als centres d’acollida que fa difícil la localització dels propietaris de les mascotes. “Confiem que les campanyes d’adopcions solidàries conjuntament amb una tinença responsable dels propietaris actuals i futurs ajudin a controlar el nombre d’animals que tenim a Caldes Animal, així com també les campanyes d’esterilització i xipatge dels animals de companyia”, afegeix Canalís.


ELS GOSSOS INVISIBLES
Un d’aquests gossos invisibles, que passa desapercebut sense cap raó objectiva, és en Blacky. Té 9 anys, és mestís d’ Schnauzer, de mida petita, juganer i sociable, i encara amb esperit de cadell. Fa més de tres anys que viu a Caldes Animal. Els seus cuidadors no perden l’esperança que algú es fixi en aquest bombó i trobi una família que l’adopti i en tingui cura per sempre. En Blacky es troba en règim d’adopció solidària, sense cost per qui l’adopti ja que és un gos sènior. Aquest petit  va arribar a Caldes Animal des de fora de Catalunya gràcies al rescat d’un particular.

 

El cas d’en Blacky, però, no és excepcional. A diverses comunitats autònomes com per exemple Andalusia, la Llei de Protecció Animal estableix que els animals que van a parar a les gosseres, si no són adoptats, cedits o reclamats pels seus propietaris en un termini de dues setmanes, poden ser sacrificats. A Catalunya, però, no es contempla el sacrifici per overbooking sinó el rescat d’animals, i és per això que moltes protectores d’arreu de l’estat espanyol demanen l’aixopluc dels centres d’acollida catalans per tal de salvar la vida d’aquests animals i donar-los una segona oportunitat. Aquest és un altre dels factors que contribueix a la saturació de les protectores de Catalunya que fan un doble esforç en el seu dia a dia.

Comparteix
M'agrada
Comentaris