El cicle ‘Eduquem en Família’ tracta l’addicció al mòbil dels infants i adolescents
El ‘pantallisme’ o l’addicció a les pantalles és un fenomen que afecta de manera creixent a adolescents i joves a la nostra societat digitalitzada. Més enllà del seu impacte en el rendiment acadèmic, aquesta dependència pot generar aïllament social, problemes emocionals i conflictes familiars. És un fenomen social que no vam veure venir, però ara que s’ha instal·lat a la nostra societat, i coneixem els riscos, cal fer un bon acompanyament digital en la infància i l’adolescència per ajudar a evitar els perills derivats de l’ús abusiu de les noves tecnologies.
Per corregir l’orientació i estalviar conflictes el programa Eduquem en família, de la regidoria d’Educació va convidar dimecres Anna Ramis, mestra, pedagoga i autora del llibre El teu cervell és meravellós. Que no t’atrapin les pantalles!”
Davant d’una aula Lluís Valls Arenys plena, l’experta va recordar que la responsabilitat és de l’adult: “L’adult ha de ser un bon exemple, un bon model i fer un ús restringit de les pantalles. Algunes persones em diuen que teletreballen a casa i és inevitable. D’acord. Tanca’t a un lloc o posa’t en posició de feina, no estiguis estirat al sofà fent scroll durant hores”. Ramis va advertir que mentre els infants miren una pantalla deixen d’observar el que passa al seu voltant. Limiten la seva presència en el món real. Deixen, per exemple, de parar atenció al menjar. “Això, amb el temps, pot derivar en trastorns perquè si mengen mirant pantalles poden no adquirir la sensació de sacietat i això pot derivar en trastorns de conducta alimentària. Si ho fem bé, estem prevenint una malaltia futura”, va ser un dels molts temes que va compartir la pedagoga.