IMG 8532_1440x961
En acabar el servei de menjador, les escoles que hi participen reparteixen els aliments cuinats que no hagin estat servits / Arxiu
16/09/2024 Actualitat
El Recooperem reparteix 7.800 àpats

El projecte d’aprofitament alimentari ha beneficiat 300 famílies de la vila

C. D.

Castellar del Vallès va repartir durant el curs 2023-2024 un total de 2.732 kg d’aliments en 7.808 àpats a més de 300 famílies del municipi amb necessitats socials o econòmiques especials en el marc del projecte “Recooperem. Cuina per compartir”. 


Aquests són els darrers resultats del projecte, una iniciativa d’aprofitament alimentari a les escoles impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental en què també hi ha implicats els ajuntaments de la comarca, les empreses que ofereixen el servei de menjador escolar, empreses amb menjadors col·lectius i les entitats socials. A més de garantir àpats a famílies en situació de vulnerabilitat socioeconòmica, “Recooperem” respon també a l’objectiu d’evitar la generació de residus i el malbaratament alimentari. 


Així, s’aprofiten els aliments cuinats que contenen una gran varietat de nutrients i que són elaborats en un espai de seguretat alimentària. En acabar els serveis de menjador respectius, les escoles que participen en el projecte reparteixen els aliments cuinats que no hagin estat servits en uns recipients que els faciliten els ens comarcals. En funció dels quilos recuperats, la proporció més gran d’aliments la formen la carn, els ous i el peix, amb un percentatge del 32,9%. L’altre gran grup que suma una gran proporció és el de la pasta, l’arròs i els cereals, amb gairebé el 26,63%, mentre que els llegums suposen el 21,36% i les verdures i hortalisses el 19,11% dels aliments recuperats. 


Cal assenyalar que, un cop envasats en els envasos compostables, d’uns 350 grams aproximadament cadascun, els aliments recuperats s’etiqueten amb la informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen als centres a -18 ºC, durant un màxim de dos mesos. Després, una entitat social o el Rebost Solidari (en funció de cada municipi adherit) recull els àpats i els reparteix entre les famílies. A Castellar, Càritas i Creu Roja són les entitats de distribució d’aliments que participen al projecte. La regidora d’Educació, Infància i Joventut, Anna Riera, ha remarcat que “sense la tasca de voluntariat de les entitats i també la bona voluntat i predisposició de les cuineres dels centres educatius, el projecte no es podria dur a terme amb l’èxit que té”.


Castellar del Vallès forma part del projecte Recooperem des de l’any 2015. Actualment, hi participen 12 municipis, 66 centres d’aprofitament (59 escoles, 6 empreses privades i 1 hospital), 22 empreses de restauració i 18 entitats socials d’àmbit local. Des del 2015 i fins al 2024 s’han recuperat prop de 130.000 àpats, s’ha arribat a gairebé 4.000 famílies i s’ha evitat la generació de més de 49.000 quilos de residus.


Un projecte vallesà
Amb l’inici de curs es reprèn el servei de menjador i l’aprofitament alimentari amb 59 escoles col·laboradores a la comarca del Vallès Occidental. No obstant això, el projecte Recooperem treballa amb altres menjadors col·lectius com el de l’hospital Universitari Mútua de Terrassa i sis empreses de la comarca. En total, 66 centres d’aprofitament alimentari que permeten la recuperació d’aliments per a ser distribuits. Des de 2015 a 2024, gràcies al Recooperem, s’han recuperat més de 129.851 àpats, evitant generar més de 49.259 quilos de residus.


Això és possible gràcies a la implicació, també de 18 entitats socials, 12 ajuntaments de la comarca i 22 empreses de restauració que treballen als diferents centres d’aprofitament. I amb una important xarxa de distribució que també compta amb el suport d’un vehicle elèctric i dues bicicletes elèctriques.


El Recooperem – Cuina per compartir és un projecte del Consell Comarcal del Vallès Occidental que té per objectius: reduir el malbaratament alimentari, especialment en l’àmbit escolar. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris