DSC0503_1440x961
La mostra  ‘(In)visibles i (O)cultes’ s'inaugura aquesta tarda la Setmana de la Ciència 2024
07/11/2024 Actualitat
A punt per descobrir la ciència

Aquest divendres engega la Setmana de la Ciència amb la mostra ‘(In)visibles i (O)cultes’

Jordi Rius

Castellar del Vallès celebra una nova edició de la Setmana de la Ciència entre els dies 8 i 16 de novembre. El LAB Castellar i l’Ajuntament han organitzat un total de setze propostes divulgatives i de lleure adreçades a totes les edats que tindran lloc a diferents espais del centre del municipi i que tenen per objectiu apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania d’una manera vivencial, divertida i propera. “Es faran activitats durant tota la setmana aptes per a totes les edats”, explica el regidor de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació, Rubén Peñalver. “Estem molt satisfets de poder oferir una nova edició de la Setmana de la Ciència, després dels èxits dels anys anteriors. També hi haurà xerrades vinculades a diferents àmbits i totes les activitats se centraran en El Mirador, el LAB i el mercat Municipal”, afegeix Peñalver.


Les activitats començaran aquest divendres, amb la inauguració de l’exposició (In)visibles i (O)cultes, a les 18 hores al Mercat Municipal, que ha estat l’espai triat per instal·lar aquesta mostra que viatja a través de l’espai i el temps per la vida de 24 dones científiques que no han rebut reconeixement científic pels seus descobriments, i que es podrà visitar durant tota la setmana. Des de les limitacions d’una societat patriarcal, aquestes dones van aprendre a caminar soles, a trencar murs i a fer camí en espais reservats als homes. I, de fet, es van convertir en fonamentals en la història de la ciència.
La Setmana de la Ciència també ha previst una segona exposició, en aquest cas al LAB Castellar. La mostra tracta sobre els inicis de la ciència computacional i repassa les fites principals de la informàtica. S’inaugurarà dilluns 11 de novembre a les 17 h.

TALLERS
La programació de la Setmana de la Ciència està dividida en vuit tallers i sessions de telescopi i planetari . El primer a arrencar serà aquest mateix divendres amb la Furgoneta taller LAB sobre rodes, un taller en què els infants de 0 a 8 anys podran experimentar amb formes, mides i mecanismes. El taller es durà a terme de 17 a 20 h, i dissabte 9 de novembres, de 10 a 13 h.
Dissabte entre les 10 i les 13 h es farà un taller de robòtica amb Escornabot, adreçat a famílies amb infants a partir de 6 anys per aprendre a programar aquests autòmats.  Escornabot és un projecte de codi/hardware obert l’objectiu del qual és apropar la robòtica i la programació als infants.
Les activitats continuaran dilluns 11 de novembre, a les 17 h, amb un  taller de programació amb Scratch per a famílies amb infants de 8 anys o més en què veurem com és la programació d’objectes des d’un vessant tecnològic.
Entre el 12 i el 14 de novembre, de 17 a 19 h, es faran els tallers del LAB, uns espais de jocs d’enginy on es tractaran temes relacionats amb la ciència: llums, forces, geometria, efectes òptics. Es tracta d’una proposta adreçada a famílies amb infants de més de 6 anys.
Dimecres 13 de novembre a les 17 hores tindrà lloc el taller L’aprenentatge de la programació, una proposta per a majors de 8 anys i famílies en què veuran com resoldre la lògica d’un problema, primer sobre un full de paper i, després, com el poden programar.
El planetari es podrà gaudir en dues sessions, que tindran lloc dijous 14 i divendres 15 de novembre, de 17 a 20 h. I el telescopi, una proposta que ens permetrà observar la Lluna, Saturn i les estrelles més brillants, estarà en funcionament dijous 14 i divendres 15 de novembre de 17.30 a 19.30 h.
El darrer taller serà dissabte 16 de novembre a les 12 h al Mercat Municipal. Es tracta d’un taller de ciència amb objectes quotidians, adreçat a famílies amb infants de 10 anys o més. 
tres xerrades
La Setmana de la Ciència inclou tres xerrades. La primera tindrà lloc el dilluns 11 de novembre a les 18.45 h i porta per nom “Exoplanetes, la cerca de vida a l’Univers”. L’Astronòmica de Sabadell plantejarà qüestions com quins són els requisits mínims perquè sorgeixi la vida, en quins entorns es pot trobar i quins indicadors tenim per trobar-la. 
La segona conferència, “Ciència a l’empresa”, és un col·loqui amb empreses de deep tech catalanes que explicaran l’ús que fan de la ciència per arribar a desenvolupar els productes que ofereixen. L’acte tindrà lloc divendres 15 de novembre, a les 17.45 h.
I la darrera conferència és “Ciència quotidiana”, una xerrada a càrrec de la Universitat de Manresa en què s’explicaran aspectes científics elaborats a través d’objectes i accions que fem rutinàriament i que sovint ens passen desapercebuts. La xerrada es farà dissabte 16 de novembre a les 10.30 h al Mercat Municipal. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris