L’empresa GRAU S.A. recull el premi Cambra als seus més de 150 anys de trajectòria en el sector del tèxtil
L’empresa tèxtil GRAU S.A., que té la seva seu a Castellar del Vallès, va rebre ahir el Premi Cambra a l’empresa més longeva. Fundada a Sabadell el 1868, és un referent en la indústria tèxtil. Amb 156 anys d’història i sis generacions al darrere, és avui, una empresa pionera en sostenibilitat, innovació i digitalització, que ofereix solucions de tints i acabats per a diverses indústries.
Precisament a l’hora de rebre el premi, va recollir-lo un membre de la quarta generació -representada per Joan Grau, de 90 anys-i de la sisena -la seva neta, Sílvia Grau Gil,-. “Som una empresa amb 156 anys d’història, seguim fent el mateix però ha canviat totalment a com ho fèiem i a com ho fem ara”, explica Sílvia Grau, que és l’actual responsable d’I+D i sostenibilitat de l’empresa. Grau reivindica que, tot i la història del negoci, “som una empresa molt moderna, tecnològica, que contínuament està innovant i al final, amb molt de futur”. El premi anava molt destinat a l’avi Grau “per la seva trajectòria i per la seva vinculació amb la Cambra, de la qual en va ser membre i president durant molts anys. De fet, va ser un reconeixement que li va fer molta il·lusió”, constata la seva neta.
Sílvia Grau ha destacat que “el tèxtil no és només moda, sinó que afecta a sectors molt diversos i nosaltres al llarg de tota la nostra història hem anat evolucionant i aprenent de tractament i tintura de nous teixits”. L’origen de l’empresa és llaner, “però actualment podem tintar i acabar teixits de qualsevol composició”.
La sostenibilitat, admet Grau, està“al centre de la nostra estratègia i treballem en ser més eficients quant a l’energia i a l’ús de l’aigua”. Es tracta d’una qüestió “que fa molt temps que estem treballant, tant per convicció com per no perdre competitivitat”. Una de les actuacions recents que ha fet l’empresa va ser la instal·lació fa uns tres anys de 2.000 metres quadrats de panells solars a la teulada de dues de les naus més altes de la fàbrica.
Darrerament, GRAU S.A. s’ha especialitzat en teixits tècnics “amb més valor afegit, que requereixen estàndars de qualitat molt més alts perquè hem de passar normatives molt estrictes, orientant-nos al final a EPIS amb protecció de bombers, forestals exèrcits, treballadors de siderúrgies”.
L’empresa porta a terme una detacada activitat internacional. “Tots els teixits que tintem i acabem a la fàbrica de Castellar acaben tenint un impacte totalment global”, assegura Grau. Per exemple, l’empresa castellarenca fa els teixits tècnics que protegeixen els bombers de Tanzània i Sudàfrica, els forestals d’Austràlia i de Nova Zelanda o l’armada francesa. Pel que fa al sector de la moda, “cada any produïm milions de metres que acaben vestint milions de persones”.
Hi ha casos de persones famoses que han portat models fets amb roba acabada a GRAU S.A. És el cas de Sasha Obama -filla de l’expresident dels EUA Barak Obama-, la princesa de Gal·les Kate Middleton, la reina Letizia, Victoria Beckham, Scarlett Johansson o la cantant Rosalia.
HISTÒRIA LLIGADA AL VALLÈS
Després dels aiguats del 1962, l’empresa GRAU, aleshores ubicada al Vapor de Cal Sec de Sabadell, es va haver de reconstruir, ja que un 60% dels edificis i el 80% de la maquinària es va destruir, a banda de tota la documentació.
Tot i les dificultats, l’empresa no va abandonar mai cap client i l’empresa va haver de treballar en cinc llocs diferents. Per això, van haver de buscar l’ajut d’altres plantes per continuar donant servei als seus clients. Una d’aquestes fàbriques, Hilados y Tejidos Cortés de Castellar, es va convertir el 1963 en l’empresa Sociedad Anónima de Tintes y Acabados (Satina) que es va fusionar el 2005 amb l’empresa Grau, SA.
El 2018 GRAU, SA, ja va rebre el Floc de Llana del Gremi de Fabricants de Sabadell per la seva dilatada trajectòria empresarial.