El ple d'abril aprova per unanimitat un nou Pla d'Accessibilitat per intervenir a carrers, places, transports i edificis i fer un Castellar més inclusiu
A les portes d’unes eleccions al Parlament que ja estan en plena campanya, l’Ajuntament de Castellar va celebrar dimarts passat el ple d’abril, en la què va ser una de les sessions amb més consensos del que portem de mandat. De fet, pràcticament tots els punts de l’ordre del dia es van aprovar per unanimitat tret d’alguna abstenció per part de la regidora de la CUP, Marga Oncins, en qüestions relatives a la política de recursos humans i alguna qüestió urbanística.
El cert és que el ple portava menys càrrega de temes que en sessions anteriors i la principal qüestió que es va aprovar va ser el Pla d’Accessibilitat, un full de ruta, segons el va descriure el regidor responsable Aleix Canalís amb un programa progressiu de cara als propers 10 anys per a l’eliminació de barreres arquitectòniques a 80 trams de carrers i 4 places i parades d’autobús on s’han detectat problemes. En concret, es preveu una inversió de 3,2 milions d’euros en total durant la vigència del Pla. Un dels elements que va subratllar l’oposició va ser el fet que l’aprovació del Pla hagi coincidit en el temps amb el Codi d’Accessibilitat de Catalunya. En aquest sentit, “el fet que compleixi aquest codi ens permet fer confiança”, va dir la regidora d’ERC, Núria Ribell. Ribell va recordar que hi ha “moltes necessitats i haurem de redactar molts de projectes per fer un Castellar més accessible, també a les urbanitzacions i a Sant Feliu”. Per part de Junts per Castellar, el seu portaveu Joan Juni, va subratllar que “quan es planifica la reforma d’un carrer és prioritari intentar fer-ho sense barreres”. També va dir que aquesta aprovació del Pla d’Accessibilitat era una bona ocasió “per recordar que les taules de mobilitat i accessibilitat han de funcionar de forma més fluida i amb més freqüència”. La regidora de la CUP Marga Oncins va defensar una participació ciutadana efectiva “perquè és necessari involucrar persones amb diversitat funcional” per tirar endavant propostes. També va fer èmfasi en què el Pla ha de promoure l’accessibilitat universal també a edificis, transports públics i tecnologies de la comunicació. Finalment, Miki Vilanova, regidor d’Ara Toca, va qualificar de primer pas el Pla d’Accessibilitat: “Seguirem amb molta atenció els avanços i volem col·laborar per aportar coneixements de coses a millorar tant al nucli urbà com les urbanitzacions”.
L’ordre del dia del ple també incloïa l’aprovació definitiva de la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que es va fer amb la unanimitat dels 21 regidors i regidores del ple després de passar pels tràmits oportuns i l’exposició pública. Abans de l’aprovació definitiva, es van desestimar les al·legacions presentades per l’Associació de Veïns de El Balcó. De fet, en el ple va intervenir un representant d’aquesta entitat, Lander Zabala, qui va ser molt crític amb la modificació que, segons l’equip de govern, suposa una posada al dia d’un reglament que havia quedat obsolet. Zabala, però, va dir que la modificació implica “una retallada de drets fonamentals de la ciutadania de Castellar” i que l’Ajuntament no respecta ni la Constitució ni la Carta Europea de la Ciutadania. El nou ROM estableix intervencions ciutadanes al ple de 5 minuts i permet 3 exposicions per any a cada entitat ciutadana, uns fets que Zabala considera que perjudiquen la participació ciutadana.
En l’apartat de mocions, finalment es va aprovar per unanimitat la moció que ja fa diversos plens havia anat quedant sobre la taula en relació a l’ús de pantalles entre infants i adolescents i promoguda per ERC. Els acords establerts van comptar amb el suport del Consell Municipal d’Educació, un fet que va ajudar a consensuar la proposta defensada per la regidora d’ERC Susan Galí. Segons va expressar Galí, la moció pretén “donar suport explícit als centres en la regulació de l’ús dels mòbils” així com restringir al màxim el seu ús. Entre d’altres propostes, la moció es compromet a fer campanyes de sensibilització i conscienciació i promoure propostes com ‘Zero pantalles de 0 a 3 anys’ i a oferir recolzament a les famílies en la promoció d’hàbits digitals saludables. Per part de l’equip de govern, la regidora d’Educació Anna Riera, va subratllar especialment el valor que té la moció “després d’haver estat avalada pel Consell Escolar”, un fet que també van subratllar la resta de grups municipals.
Finalment, en l’apartat d’assumptes sobrevinguts, l’equip de govern va presentar una moció de suport al poble palestí que pateix des de fa mesos el que l’alcalde Ignasi Giménez va qualificar en la seva intervenció de “genocidi, no es pot dir d’una altra manera el que està passant a Gaza”. En concret, la moció també estableix donar al poble palestí una partida d’emergència de 3.000 euros, però no es descarta en un futur no molt llunyà ampliar aquest ajut amb el suport del Consell Municipal de Cooperació que es convocarà més endavant.
Ja fora de l’ordre del dia, el president de l’Associació de veïns d’El Balcó, Lander Zabala, va tornar a fer una intervenció, en aquest cas de cinc minuts posant sobre la taula problemes de la urbanització com el tall de carrers per fer la poda generant moltes molèsties als veïns. En aquest sentit, va proposar la millora del camí d’emergència, que seria una alternativa als talls de trànsit per la poda. Sobre accessibilitat, va dir que li costaria “trobar una vorera sense pals a les urbanitzacions”.