216872025 4730454703649969 3697620569242767906 n_617x412
Diferents banyistes fent el salt massiu a la piscina exterior del SIGE Esport Castellar. || CEDIDA
20/02/2024 Actualitat
La piscina municipal podrà obrir a l’estiu?

L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, demana que la instal·lació sigui considerada un refugi climàtic davant la previsió d'un estiu calorós

Jordi Rius

Si a l’estiu es manté la fase d’emergència actual, el pla de sequera estableix que les piscines municipals hauran de quedar tancades. Davant la previsió d’un estiu calorós, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va explicar dilluns al programa “Els matins” de TV3 que el govern treballa perquè les piscines que es considerin refugis climàtics puguin obrir. Per tant, serà una una excepció per a aquelles àrees en què la piscina municipal és l’únic o un dels pocs equipaments públics on els veïns poden anar a refrescar-se.


En declaracions al mateix espai de TV3, l’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat aquest dimarts que les declaracions del conseller Mascort eren positives perquè, d’una banda, “sembla que estigui obrint la possibilitat a una de les demandes que estem fent des del món municipal que és contemplar aquest tipus d’equipaments que són les piscines d’estiu com a refugi climàtic”.  En tot cas, Giménez ha advertit que “no estan gaire clars els criteris” i s'ha preguntat si s’acabarien fixant des del pròpia conselleria. Per això, ha demanat que es tingués en compte el món municipal “perquè coneixem la realitat dels nostres municipis i, per això, ens agradaria ser copartíceps d’aquestes decisions que són absolutament trascendentals perquè, més enllà de la sequera, serà un estiu molt calorós”. Justament fa unes setmanes, el Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental feia pública una declaració on esmentava el fet de mantenir obertes les piscines municipals a l’aire lliure, que facin les funcions de refugi climàtic per  a la població a l’estiu. 


Giménez ha reconegut que la Generalitat no s’ha posat en contacte  amb el Consell Comarcal i ha apuntat que els ajuntaments estan gestionant la sequera “de globus sonda en globus sonda i, en funció  de quina és la seva recepció, anem prenent decisions”. L’alcalde de Castellar ha explicat  que els consistoris “estem duent a terme programes d’inversió per poder millorar la nostra xarxa d’abastament d’aigua i la veritat, ens agradaria tenir un espai polític per codecidir directament amb la Generalitat”.


Giménez ha alertat que es podria arribar a la situació que hi hagi clubs privats amb esportistes federats i que puguin obrir les seves piscines i “piscines de barri, a les quals assisteixen famílies que no tenen un altre recurs de poder refrescar-se a l’estiu o que no poden marxar de vacances, que no tindran la instal·lació oberta perquè no està inclosa en aquest suposat cens”.


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat una partida de 1.045 milions d’euros per combatre la sequera inclosos en els pressupostos, actualment en negociació amb diversos partits. L’anunci l'ha fet aquest dimarts en el marc d’un ple monogràfic sobre sequera i emergència climàtica al Parlament, celebrat a instàncies de la CUP i els Comuns. Segons el president de la Generalitat, els 1.045 milions aniran destinats a millorar l’ús eficient de l’aigua, concretament a través de la inversió en infraestructures per a la seva regeneració i dessalinització.


VISITA A LA DEPURADORA
Membres de l’equip de govern i portaveus i regidors dels grups municipals van visitar dijous de la setmana passada l’estació depuradora  d’aigües residuals (EDAR), una estació de bombeig d’aigües residuals i el nou hidrant de l’Espai Tolrà que permet extreure aigua freàtica del pou de Can Turuguet.

Gràcies a noves captacions, l’Ajuntament de Castellar compta amb la possibilitat  d’utilitzar fins a 70 metres cúbics diaris d’aigua no potable per a reg i neteja viària.

Segons explica el propi consistori, el tancament de regs, la millora de la xarxa i l’aplicació  de mesures d’estalvi d’aigua ha suposat en el darrer any la reducció de consums municipals de més d’un 50%.

Comparteix
M'agrada
Comentaris