Un centenar de veïns passen cada dia pel CAP amb símptomes relacionats amb virus respiratoris
Una vegada passades les festes de Nadal, els contagis de la grip augmenten considerablement. Enguany, a més, s’està registrant un creixement de casos d’altres virus com el VRS (vidus respiratori sincicial), el Norovirus, el Rinovirus i la Covid, una situació que fa tensionar els centres sanitaris. L’hospital de referència de Castellar del Vallès, el Parc Taulí ha presentat ja moments de col·lapse amb tres dies d’espera per ingrés. No obstant això, la situació al Centre d’Atenció Primària de Castellar no arriba a la saturació. “Evidentment, tenim molta més feina, però no estem col·lapsats. Tot i que aquesta setmana estan passant un centenar de pacients al dia amb alguns d’aquests virus”, va explicar el metge de família Antonio Moya, qui va afirmar que segons els estudis epidemiològics es preveu que el moment més àlgid dels contagis sigui la setmana vinent, “i partir d’aquí començarà la corba de descens, que també durarà unes setmanes i en les quals tampoc s’ha d’abaixar l’alerta”.
L’epidèmia de grip està arribant enguany més tard de les dates habituals, que són normalment a principis de desembre. La segona setmana de l’any s’ha tancat amb 375 casos de grip per cada 100.000 habitants i el nivell de transmissió és molt alt, segons les dades difoses pel Departament de Salut dimarts passat. Respecte si es comptabilitzen més casos o menys que en 2024, segons Moya, “el nombre de casos és semblant, però com els virus cada any es manifesten de diferents maneres, estem trobant que aquest any la grip és més virulenta, això vol dir quadres més severs, més greus. Ho sabíem perquè a l’hemisferi sud ja han passat l’hivern i teníem la informació. Alguns casos necessiten ingrés hospitalari i es poden produir quadres de pneumònia, sobretot si afecten persones amb malaltia crònica. Per això incidim tant en el fet de la vacunació per prevenir”.
Quan anar al centre de salut?
Davant de simptomatologia de grip, catarro o fins i tot gastroenteritis, només s’aconsella anar al centre d’Atenció Primària si la febre és molt alta i persisteix durant més de dos dies. “Amb un quadre catarral de mal de cap, nas tapat o febre de 37’2, el pacient no hauria de venir aquí, perquè no tenim la solució, no hi cap tractament per matar el virus, per tant, el que hem de fer és passar-ho el millor que puguem”. A més, en el supòsit que calgués anar al centre de salut, per optimitzar els recursos, cal anar al centre d’atenció primària i no a l’hospital: “En tot cas si fos necessari, ja l’enviaríem nosaltres”, assegura Moya, que recorda la importància de tallar la cadena de transmissió amb una bona higiene, amb l’ús de les oblidades mascaretes i tenint el menor contacte possible amb altres persones: “És important, tot i que pensem que estem en condicions de treballar, agafar la baixa dos o tres dies per aturar els contagis. Tant si és virus del sistema respiratoris com del sistema digestiu”.
Respecte a com afrontar el Norovirus, que es caracteritza per produir gastroenteritis molt explosives, amb nàusees, vòmits i diarrees, el doctor castellarenc explica que amb antitèrmics, molta hidratació i dieta astringent els símptomes haurien de remetre entre el primer i el tercer dia.