20 lgbti2_1440x961
D’esq. a dreta, els activistes Dalila Pepe i Jaume Clapés, i el regidor LGTBIQ+ Dani Pérez, durant la commemoració del dia contra la LGTBIfòbia, a la Biblioteca  || R.G.
17/05/2021 Actualitat
Un pas endavant contra la LGTBIfòbia

Castellar se suma a la jornada reivindicativa amb diverses propostes a la Biblioteca, l’Escola d’Adults i la Via Pública

R.G.

L'entrada a la vila i els passos de vianants del carrer Sala Boadella i Montcada llueixen des de fa uns dies la bandera irisada. És una acció simbòlica, un altaveu per remarcar que Castellar es posiciona obertament contra la LGTBIfòbia. Precisament, aquest dilluns ha tingut lloc el Dia Internacional contra l'homofòbia, que inclou gaifòbia, lesbofòbia, transfòbia i bifòbia. Cada 17 de maig es commemora l'eliminació de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals el 1990, per part de l'Assemblea General de l'OMS.


Com és habitual, de la mà de la Comissió Municipal per la Igualtat, la Biblioteca Municipal Antoni Tort ha acollit aquest vespre la lectura del manifest institucional de la Generalitat, amb motiu de la jornada reivindicativa, -al qual s'ha adherit el consistori - que enguany ha llegit l'activista Dalila Pepe. El text recorda la importància de donar resposta per part de l'administració pública i des de tots els sectors de la societat "a tota situació de discriminació, d'injustícia i de violència envers les persones per llur identitat de gènere o llurs orientacions sexuals i afectives. Els principis d'equitat i de no discriminació són elements fonamentals dels drets humans".


En aquest sentit, el regidor LGTBIQ+, Dani Pérez remarca que no és una celebració "sinó un dia de reivindicació, de molta lluita per la igualtat plena del col·lectiu LGTBIQ+". De manera simbòlica, com en el cas dels passos de vianants, des de la regidoria s'han repartit mascaretes amb la bandera irisada per als treballadors municipals d'atenció al públic.

 

 

WhatsApp Image 2021 05 17 at 22.37.43

Pas de vianants irisat del carrer Montcada


D'altra banda, el manifest recorda que el desembre passat es va aprovar al Parlament la llei 11/2014 d'Igualtat de tracte i no discriminació, que desplegarà un reglament sancionador antidiscriminatori, "un instrument específic de reparació de les víctimes i sanció de les persones o institucions infractores". De fet, un dels objectius és posar en valor les diversitats sexuals i d'expressió de gènere, i un full de ruta d'atenció integral i transversal del col·lectiu, mitjançant la cooperació entre administracions, institucions i associacions. "Les dades són esfereïdores. Veure com en una societat avançada, al carrer o al transport públic pel sol fet d'anar de la mà amb una persona del mateix sexe, et puguin increpar o agredir, és un motiu perquè des de les administracions posem fil a l'agulla", assegura Pérez. Concretament, segons les dades de l'Observatori contra l'Homofòbia, en el que portem de 2021 s'han produït una setantena d'incidències per LGTBIfòbia a Catalunya, 854 des de 2014. Per tal de frenar aquestes situacions de violència al transport públic, TMB ha posat en marxa una campanya contra les agressions a les persones LGTBI, i activarà un protocol d'acompanyament a les víctimes.


Després de la lectura del manifest, els actors Jaume Clapés i Mònica Mimó, i també Dalila Pepe han comandat l'activitat Ho entens? Estima a qui vulguis, que va consistir en la lectura dramatitzada de diversos fragments de llibres amb temàtica LGTBI, com Teatre trans i altres textos no normatius, de Marc Rosich, Feminismos y LGTBI+ ¡Imparables!, de Pandora Mirabilia i Mar Guixé, o Adéu a l'Eddy Bellegueule, d'Edouard Louis, entre d'altres.


Finalment, l'Escola d'Adults també se sumarà dimarts a la reivindicació amb la lectura de frases de l'exposició Crits de llibertat, a càrrec de Mònica Mimó.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris