L'acte institucional de la plaça Catalunya va comptar amb els grups de Som de Castellar-PSC, Junts i Ara Toca. A l'acte independentista de Cal Targa, Junts va retreure a ERC que facilités el govern del PSC, i la CUP no va assistir-hi
Com en els darrers vuit anys, l’acte institucional de la Diada va tenir lloc a la plaça Catalunya. En aquesta ocasió va comptar amb la participació dels grups municipals de Som de Castellar-PSC, Junts i Ara Toca -ERC i la CUP no hi van ser-hi-. Els grups van fer la ja tradicional ofrena al peu de la senyera de la Plaça Catalunya, a més de l’ofrena feta pel Ball de Bastons en representació de totes les entitats del poble.
L’alcalde Ignasi Giménez va fer un discurs emmarcat en la nova conjuntura política que viu Catalunya i l’Estat amb l’arribada de Salvador Illa i el PSC al govern de la Generalitat. “Catalunya està a les portes d’una nova etapa política que ens ofereix un horitzó de progrés i d’esperança. Ens trobem davant d’una oportunitat única que no podem deixar escapar”, va dir Giménez, qui va citar com a reptes de país “garantir uns serveis públics de qualitat” en temes com sanitat, l’educació, l’habitatge, la seguretat, la mobilitat i les infraestructures.
L’ofrena institucional dels grups municipals Som de Castellar, Junts i Ara Toca || Q. Pascual
L’alcalde també va recordar que tant la millora del finançament com l’aplicació sense dilacions de la llei d’amnistia són “imprescindibles per aconseguir amplis consensos de país”. “Per avançar en la construcció social i nacional de Catalunya, és essencial revertir el dèficit fiscal històric que pateix el nostre país. El nou finançament previst en l’acord d’investidura del nou President de la Generalitat té com a horitzó l’assoliment d’un model tributari federal, similar al que existeix als Lander d’Alemanya”, va assegurar. A més, l’alcalde va recordar que “garantir el benestar de la ciutadania és el millor antídot contra els discursos d’odi que promou l’extrema dreta i que posen en perill els fonaments de la nostra democràcia”.
Valoració dels portaveus
Miki Vilanova, el portaveu del grup municipalista Ara Toca Castellar, va apuntar que aquest és un any de canvi en la política. “Crec que amb els pactes que s’han ofert a Catalunya hi ha una part que està a l’ombra, que no coneixem, per exemple, com l’amnistia. Tenim la sensació que la tramitació d’aquestes lleis quan passen a Madrid no són tal i com s’han explicat a Catalunya. M’agradaria veure en el futur si realment tenim la clau de la caixa”, va dir. El polític castellarenc opina que els partits han de posar els valors i les realitats per davants dels interessos: “Canviar els teus orígens o fer segons quins pactes per aconseguir cadires o sortir beneficiats no crec que sigui encertat, s’ha enganyat moltíssima gent durant 12 anys i l’independentisme ara mateix està en un moment molt baix”.
Per la seva banda, el portaveu de Junts per Castellar, Joan Juni va titllar de partidista el discurs de l’alcalde a la plaça de Catalunya: “Crec que en un acte institucional el discurs ha de ser per a tothom i no fer un discurs tan partidista”. De cara al curs polític que ara s’enceta, Junts farà “pressió a Madrid i veurem com s’acaben de lligar els acords”, va dir. Sobre la llei d’amnistia, va recordar que “els jutges han de complir la llei que s’ha votat al Parlament i no fer la interpretació que els hi dona la gana”. Respecte al finançament, va dir que li semblava “el cafè per a tots”. “D’on trauran els diners per a tothom? Estarem contents si realment es compleix tal com ens l’han explicat”, va dir.
Finalment, la portaveu de Som de Castellar-PSC, Yolanda Rivera, va fer una valoració en la línia del discurs de l’alcalde: “Avui és un dia per reivindicar els drets del poble català i això passa per millorar els serveis públics i els tinguem garantits”. Sobre el nou govern socialista a la Generalitat, Rivera recorda que Castellar té els deures fets: “Les necessitats són clares i portem anys treballant projectes de millora d’equipaments educatius (Sant Esteve i Emili Carles), habitatge, mobilitat i salut”, va resumir.
ERC i Junts a Cal Targa
Una hora abans, el punt informatiu de la Diada estava al carrer de les Roques, que s’ha viscut amb dues convocatòries: d’una banda les entitats CAL i ANC i de l’altra, els partits ERC i Junts. La CUP ha decidit no participar en l’acte dels partits polítics independentistes perquè després d’anys anteriors on va ser crítica “el 2024 ja no podem, ni tan sols, ser-hi. La CUP de Castellar no hem assistit a l’acte de l’11 de setembre organitzat per ERC, ja que rebutgem el suport d’aquest partit a un Govern de la Generalitatque actua contra els interessos del poble català”.
Els regidors d'ERC davant de l'ofrena floral en l'acte independentista del carrer de les Roques / J. Rius
Els membres de Junts a l'ofrena de Cal Targa
Justament en aquest acte, el president de la secció local d’ERC, Txema Navarro, va explicar que “a ERC som i continuarem sent independentistes”, a més de reconèixer que el partit ha donat suport “a la investidura d’un espanyolista” abocada per uns resultats electorals “no gens bons”. La portaveu del grup municipal d’ERC, Dolors Ruiz, va apuntar després que el to del seu discurs era el que tocava “perquè s’estan refent estructures a nivell intern posant per davant les polítiques socials i el fet de teixir ponts sens oblidar el tema de la independència”.
Per part de Junts, va intervenir el regidor Lluís López, que va admetre que la formació era al carrer de les Roques “per compromís, responsabilitat i per fidelitat”. Tot i recriminar a ERC “hagi lliurat el govern de la Generalitat als dels 155”, es va mostrar conciliador i va indicar que “era l’hora de refer ponts”.
Podeu recuperar íntegrament l'emissió del programa especial de la Diada Nacional de Ràdio Castellar