07 cancarner2_950x634
Imatge d’una visita a la Masia de Can Carner || Cedida
05/11/2024 Actualitat
Un model alternatiu d'habitatge

La festa d'inauguració de la cooperativa de Can Carner tindrà lloc aquest dissabte

Rocío Gómez

Fa un any que es van instal·lar els primers veïns i veïnes a Can Carner,  un projecte alternatiu de cohabitatge ubicat als afores de Castellar. Es tracta d’una cooperativa que es va començar a cuinar el 2016. No va ser fins al 2019 quan es va comprar Can Carner, una masia del segle XIII. La proposta trenca amb un model especulatiu i té per objectiu “garantir l’estabilitat i la perdurabilitat de l’habitatge digne i assequible”, expliquen des de Can Carner.  “En lloc que cada persona sigui propietària del seu pis, en el cohabitatge són sòcies d’una cooperativa. Això vol dir que comparteixen les responsabilitats de l’habitatge i que tenen dret a viure-hi amb un ús indefinit”, concreta Marta Mortés, membre de la cooperativa.


La comunitat de Can Carner és molt diversa. El grup el conformen una trentena de persones distribuïdes en dotze unitats familiars, amb persones de 0 a 85 anys. “Aquesta diversitat afavoreix l’intercanvi i la col·lectivització de coneixements”, apunta Marta Chamorro, sòcia de Can Carner.  Des de la cooperativa puntualitzen que no són una comuna sinó una comunitat intergeneracional, amb espais compartits però també amb espais privatius.  


Per fer possible l’encaix de les famílies la masia, que té 1.500 m2, es va reformar “amb criteris d’eficiència energètica i bioarquitectura”. Disposa de dotze habitatges per a cada unitat familiar, una biblioteca, sales de treball, tallers, una bugaderia, diverses cuines o un menjador. “A més del nucli dur, de les persones que hi vivim, el projecte es nodreix de les sòcies col·laboradores. Són figures vinculades a algun dels projectes de Can Carner i comencen a crear vincle. La comunitat extensa seria d’unes vuitanta persones”, apunta Mortés.Des de la cooperativa remarquen que aposten per crear “un veïnatge que cohabiti i teixeixi lligams saludables i assertius basats en l’estimació, l’amistat, la confiança i l’ajuda mútua”.


D’altra banda, Can Carner s’organitza de manera assembleària i a través de diverses comissions. “És un model molt estès i treballat a altres països com Dinamarca, Alemanya o l’Uruguai. Vam pensar que podríem reeditar-lo al Vallès. De fet, la majoria dels socis i sòcies no són de Castellar”, comenta Mireia Villanueva, sòcia de la cooperativa. “És un model que també s’està estenent cada vegada més a Catalunya”, subratlla Chamorro. Un altre dels punts forts de la masia són el projecte d’agroecologia dels horts de Can Carner i els terrenys de Can Cargol “per aconseguir un impacte social i mediambiental positiu, i una gestió sostenible de la pràctica hortícola”.


Per donar a conèixer el projecte, obrir-lo a la ciutadania i celebrar el primer aniversari de convivència, Can Carner ha programat una jornada de portes obertes, una inauguració aquest dissabte. L'activitat estava prevista pel 26 d’octubre però es va ajornar per les precipitacions. Per dissabte s’han programat diverses activitats musicals i gastronòmiques, com el concert d’Atzmares i les Rebels de Bracet, o Carles Belda, o algunes conferències sobre altres models cooperatius. A més, es donarà a conèixer una campanya de títols participatius “per ampliar l’ús habitacional de la masia”, diu Chamorro.

Comparteix
M'agrada
Comentaris