03 foto històrica_1440x961
Dos policies locals encapçalant una cercavila  durant els anys setanta / Ajuntament de Castellar
22/11/2024 Actualitat
Mig segle de policia local al municipi

Amb motiu de l’efemèride s’atorgaran distincions a professionals i entitats que han ajudat el cos en el benestar de la vila

Cristina Domene

L’any 1974 Juan Gómez, José Martínez i Joan Clapés es convertien en policies locals de Castellar del Vallès. És a partir d’aquí que comença la història d’aquest cos de seguretat municipal que enguany commemora el seu 50è aniversari. Abans de la creació de policia local de Castellar, la Guàrdia Civil va ser el cos de referència durant moltes dècades, fins a l’any 2006, que va tenir lloc el desplegament dels Mossos d’Esquadra. L’evolució del cos és paral·lela a la del municipi. “Al principi fèiem tasques de mediació, regulació de trànsit, resolució de petits conflictes en col·laboració amb la Guàrdia Civil. Avui dia, hem evolucionat d’una manera impressionant. Duem a terme tasques braç a braç amb els Mossos d’Esquadra. De fet, no crec que es pugui entendre la seguretat ciutadana que tenim en aquests moments sense la presència del nostre cos”, afirma el cap de policia local de Castellar, Armand Martínez.


Les dades corroboren aquesta bona salut en seguretat ciutadana. Castellar és el municipi de més de 20.000 habitants a Catalunya amb l’índex més baix de delictes. L’any 2023 es van registrar 37 delictes per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana dels municipis de proporcions similars és de 52 delictes per cada 1.000 habitants. “Un repte de futur del cos policial és mantenir aquestes dades tot i el creixement que puguem tenir”, assegura Pepe Leiva, regidor de Seguretat Ciutadana.  


L’any 1974, Castellar disposava de tres agents i ara en té 38, tot i que sis estan en formació i no s’incorporaran fins al juny, “aleshores estarem a ple rendiment”, diu Martínez, que afegeix que en aquests anys “hem viscut un procés d’evolució, de creixement, de rejoveniment i de feminització de la plantilla”.

 

Armand Martínez i Pepe Leiva durant l’entrevista de ‘L’Actual’ / C. Domene

Armand Martínez i Pepe Leiva durant l’entrevista de ‘L’Actual’ / C. Domene


Els desafiaments també s’han anat modulant. De la drogoaddicció de la dècada dels 80 a les ocupacions o les plantacions de marihuana. Leiva reconeix que la tipologia de delictes ha canviat molt. “Avui tenim un perfil de delictes completament diferent. El delicte estrella és l’estafa digital, la policia s’ha d’especialitzar molt més. La plantilla està adaptada a aquests moments i segurament haurem de fer un esforç molt important en formació”.


Un altre repte de futur de la policia local és trobar unes instal·lacions més idònies per a les dependències policials. “Sobretot pel tema d’ubicació. Castellar ha de fer un salt quantitatiu gran, s’està ampliant la zona comercial i industrial del Pla de la Bruguera i també creixerem en nombre d’habitants, fet que fa que la policia hagi d’estar alerta. Per tant, el canvi d’ubicació no està previst en un futur immediat, però estem atents a qualsevol oportunitat que pugui sorgir”, manifesta el regidor.

Anys de dedicació
Armand Martínez fa 35 anys que treballa en el cos policial. Pepe Leiva és regidor de Seguretat Ciutadana des de l’any 2011 i cadascun d’ells recorden, com a més complicats, moments diferents. El cap de la policia local assegura que el més complex, segons el seu parer, és la resolució dels temes de convivència: “Això és el que provoca realment el benestar dels nostres ciutadans. Temes de soroll, baralles entre veïns, gossos... són les tasques més complicades perquè actues amb la premissa del benestar o interès general, però perjudiques a escala individual, i això la gent no ho entén. És la tasca més complicada i ingrata”. Leiva recorda la pandèmia com el moment més exigent “perquè la policia havia de fer moltíssima tasca, posar ordre al carrer, que la gent no sortís”. També destaca els problemes de convivència en certes ocupacions d’habitatge, “que també van marcar una època. Encara tenim ocupacions, però la conflictivitat ha baixat moltíssim”.


Per commemorar aquests 50 anys es farà un reconeixement a la trajectòria i dedicació de servei a la nostra vila de la policia local. S’aprofitarà la trobada per atorgar algunes distincions tant a la plantilla, com a professionals d’altres cossos de seguretat i entitats i associacions castellarenques que han col·laborat amb la policia local en el benestar del municipi. “Creiem que és de justícia fer-ho. I també es faran algunes amb caràcter pòstum, entre altres, la d’atorgar a Joan Alonso la distinció honorífica de la policia local”, recorda Martínez.

Comparteix
M'agrada
Comentaris