IMG 20250401 215206(1)_1440x961
Imatges del riu Ripoll al seu pas pel pont de Turell, a Sant Feliu del Racó, després de les pluges del mes de març. || O. MORENO
03/04/2025 Actualitat
Un març excepcionalment plujós

El mes passat van caure 228 l/m2 a Castellar i va ploure durant 21 dies

 

Rocío Gómez

La primavera ha començat amb precipitacions, amb més dies de cel cobert i de pluja que jornades assolellades. De fet, el mes de març abaixa persianes amb xifres de rècord perquè ha estat excepcionalment plujós. Segons les dades de l’estació meteorològica de Cal Botafoc, el març van caure 228 l/m2. El meteoròleg de L’Actual, Jordi Moré, detalla que aquest març ha estat el tercer mes més plujós en l’històric dels registres de Cal Botafoc, que es remunten al 1991. “El març del 2025 queda en tercera posició, només superat per dos octubres: el del 2005, amb 268 litres, i el del 1994, amb 258 litres”, apunta.


Concretament, al març va ploure 21 dies.  El dia més plujós va ser el 7 de març, amb 58 litres, seguit del dia 8, amb 46 litres, i el dia 19 de març, la diada de Sant Josep, amb 37 litres. “Al març la pluja ha caigut de manera repartida, amb diversos episodis”, afegeix Moré. De moment, el 2025 continua amb la tendència de l’any passat, quan es va trencar “la ratxa seca de tres anys que va començar el 2021”. El 2024 la pluja acumulada va ser de 755 litres, una quantitat superior a la mitjana de Castellar “que se situa al voltant dels 650 litres”, assenyala Moré. El 2021 van caure 394 litres, el 2022 van ser 418 litres, i el 2023, 359 litres.

 

CONTINUA L’ALERTA PER SEQUERA
Les bones dades pluviomètriques han transformat el paisatge de Castellar omplint d’aigua alguns salts d’aigua i fonts naturals situades al bosc, amb un visible augment del cabal del riu Ripoll. A l’altra cara de la moneda, els efectes de la pluja han provocat algunes incidències en el trànsit per la caiguda de diversos arbres a la B-124. A més, durant els dies de pluja més intensa, es van tancar els accessos al riu Ripoll per seguretat.


Quant a la sequera, segons l’Agència Catalana de l’Aigua l’estat de les reserves d’aigua als embassaments està al 61,30%. Afortunadament, és una xifra molt allunyada de les dades de fa tot just un any. El març del 2024  els embassaments estaven només al 14,41%, amb menys de 100 hectòmetres cúbics, cosa que va representar un mínim històric.


Tot i que les dades estan evolucionant positivament, la Generalitat manté l’alerta per sequera a l’Àrea Metropolitana i al sistema Ter-Llobregat, que abasteix Castellar del Vallès. La portaveu i consellera de Territori, Sílvia Paneque, va anunciar en una roda de premsa que no serà fins a “mitjans o finals d’abril” que es tornarà a convocar la comissió interdepartamental de la sequera, i aleshores es podrien modificar les fases establertes. La fase d’alerta inclou la limitació de consum de 250 litres d’aigua per habitant i dia, i restriccions en el reg de jardins i zones verdes i la neteja de carrers, entre altres mesures.

 

UN HIVERN MOLT SUAU
En referència a les temperatures, el 2025 comença amb temperatures suaus. “Al gener i al febrer hem tingut temperatures més altes del que és habitual. L’hivern no s’ha notat gaire”, apunta Moré. El meteoròleg recorda que l’hivern del 2024 va ser el més càlid dels últims trenta anys, segons les dades de l’estació meteorològica de Cal Botafoc, amb temperatures rècord tant al gener com al febrer.


En el cas de març, els valors van estar per sota de la mitjana, va ser una excepció. Moré concreta que el març passat “no ha estat gaire fred en comparació amb altres anys que sí que s’han produït onades de fred”. De fet, el 8 de març del 2010 es va produir arreu del territori la darrera gran nevada, recordada per la seva intensitat i les acumulacions de neu, que en alguns punts del parc natural de Sant Llorenç van superar els 20 centímetres. “Hem tingut molts dies de núvol i pluja al març. Les màximes han estat una mica per sota, però no pas així les mínimes, que han estat més altes. No hem tingut nits fredes”, afegeix el meteoròleg. Val a dir que l’última jornada de març, dilluns passat, vam viure un esclat de sol i de temperatures altes. El 31 de març la temperatura màxima va ser de 24,5 graus i la mínima, de 9,5 graus.


Si parlem de les temperatures màximes de la resta del primer trimestre de l’any, al gener el termòmetre es va enfilar fins als 19,5 graus, i al febrer, als 18 graus. La temperatura mitjana de gener va ser de 9,8 graus, de febrer, 10,1 graus i de març, 10,3 graus. Per contra, la temperatura més baixa del 2025 es va assolir el 14 gener i va ser de -1,5 graus. “El gener i el febrer han estat molts suaus, i el març una mica més fresc”, constata Moré.

Comparteix
M'agrada
Comentaris