Gerard Vilanova, impulsor del projecte pedagògic TIC Activa, acaba de publicar 'El seu primer mòbil. Bones pràctiques per a la família digital', amb Horsori Editorial.
El castellarenc Gerard Vilanova, impulsor del projecte educatiu TIC ACTIVA, acaba de publicar El seu primer mòbil. Bones pràctiques per a la família digital, amb Horsori Editorial. Es tracta d’una “aproximació a la incorporació de les noves tecnologies en l’espai familiar des d’un punt de vista educatiu més que no pas tecnològic”, explica Vilanova. “No és un llibre en què proposo aplicacions de control parental o per treure el màxim profit al telèfon, o grans enginys que ens porti la tecnologia”, puntualitza l’autor.
En aquest sentit, el castellarenc explica que el llibre llença un missatge de “prudència, anticipació i responsabilitat, a la part adulta de les famílies, mares i pares, perquè no se’ls escapi de les mans aquest tema tan controvertit: l’adquisició del primer mòbil per part dels fills i filles”, afegeix. De fet, l’assaig de Vilanova es perfila com un manual per a les famílies digitals. “Som famílies digitals, no hi ha marxa enrere”, constata l’autor. “Són famílies que utilitzen les noves tecnologies, que tenen una identitat i una vida a la xarxa. És per això que cal fer una proposta d’introducció per evitar els usos i els abusos que es produeixen a partir de l’adquisició del primer mòbil, per part dels fills”, afegeix.
Val a dir que la guspira d’aquest projecte sorgeix fa un any, de l’experiència acumulada de Gerard Vilanova tant, en el món de la docència, com en la seva faceta de comunicador i de divulgador tecnològic. Tot plegat, a través dels tallers i xerrades que ofereix de la mà de TIC Activa en l’àmbit de la comunitat educativa per a diversos col·lectius, des de pares i mares, fins a adolescents o gent gran. “La meva etapa com a professor em va permetre entendre els mecanismes i funcionaments interns de famílies i de les relacions entre els seus membres”, detalla el castellarenc.
Entre les qüestions que es tracten a la publicació, trobarem aspectes com la seguretat a internet, l’edat recomanada per tenir el primer telèfon mòbil o el fenomen dels nadons empantallats. Vilanova també repassa qüestions com l’educació mediàtica, o les addiccions i mals usos dels joves als dispositius electrònics.
De moment, el llibre estarà disponible a llibreries especialitzades, i a Castellar, a la Llibreria Vallès. El pròxim 10 de març a les 18 hores, GerardVilanova presentarà el llibre a la Biblioteca Municipal Antoni Tort, en una activitat dinàmica i participativa.